Kímélje a légkondit, nem ilyen melegre tervezték

klima

Több légkondicionáló berendezés, főleg a régebbiek lehetnek működésük határán, mivel ezeket korábban 32 Celsius fokos hőmérsékletre méretezték – értesült az InfoRádió a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének főtitkárától.

Az extrém melegben többszörösére nőhet a meghibásodások száma, amit a nem megfelelő karbantartás is fokozhat – mondta Várkonyi Nándor a rádiónak.

A szerelők általában ilyenkor a beütemezett karbantartások helyett a “tüzet oltanak”, azonnal javítják a berendezéseket.

A meghibásodások megnövekedett száma abból is fakad, hogy elértünk a készülékek gyári méretezési paramétereinek határához, a korábban a magyar szabványban is 32 Celsius fok szerepelt.

Vannak olyan gépek, amelyek tartós használat esetén nem tudják azt a teljesítményt nyújtani, amit elvárnak tőlük. A forró napokon a karbantartás hiányosságai is visszaütnek. Sokszor a klímakarbantartás csak a beltéri egység tisztítására szorítkozik.

Előfordul az is, hogy a tulajdonos évekig nem tisztíttatja. A nagy melegben hibát okozhat a kültéri egységek kondenzátorának bepiszkolódása is.

hűtőberendezések tisztításával, javításával foglalkozó cégeket a munkaerőhiány is sújtja, egyre több vállalkozás jelzi, hogy nehéz megbízható, rugalmas munkaerőt találni.

A klímás munka természetéből adódóan előfordul, hogy vasárnap éjszaka áll meg egy berendezés, akkor kell megszerelni.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com