Kilenc és fél évre ítélték a volt brazil elnököt

brazil elnök

Ignácio Lula da Silvának ez csak az első pere. Barack Obama szerint a világ legnépszerűbb politikusa volt.

Korrupció – kenőpénz elfogadása és pénzmosás – miatt kilenc év letöltendő börtönre ítélték Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnököt. Szövetségi ügyészségi vádak szerint a munkáspárti politikus 3,7 millió reált fogadott el egy OAS SA nevű építőipari cégtől, amely ezzel honorálta az állami energiaóriástól, a Petrobrastól elnyert megbízási szerződéseket. A pénzből az OAS SA többek között Lula tengerparti nyaralójának a bebútorozására fordította. A 71 politikus fellebbezett a döntés ellen. egyelőre szabadlábon van. Pere csak az első a rá váró öt közül annak  a Brazíliában Lava Jato (Autómosó) néven futó vizsgálatsorozatnak a részeként, amelyben Segio Moro bíró vezetésével egy nagyszabású, 30 milliárd realos pénzmosási ügy feltárására indítottak el. A nyomozás középpontjában a Petrobras áll.

Ami Lulát illeti, az ő számára a mostani ítélet hatalmas bukást jelent. A Munkáspárt elképzelhetetlenül szegény sorból felemelkedett, pályafutását autógyári munkásként kezdő politikusa – aki 19 évesen, munka közben elveszítette a kisujját – két elnöki mandátum után 83 százalékos népszerűségi mutatója ellenére állt fel az államfői székből. Barack Obama volt amerikai elnök egykor még a világ legnépszerűbb politikusának nevezte. 2018-ban vissza akart térni, de ezeket a reményeket minden valószínűség szerint derékba töri a mostani ítélet.

Lula 2003-tól 2011-ig volt Brazília elnöke. Utódját, a szintén munkáspárti Dilma Rousseffet 2016-ban mozdították el a hivatalából költségvetési törvények megsértésére ehivatkozva, és korruőpciós vádak miatt hasonló sors elé néz a jelenlegi államfő, Michel Temer is.

Fotó: Reuters/Leonardo Benassatto


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com