Kiderül a titok, hogy miért páratlanok a szegedi papucsok

szegedi papucs

Egy szegedi tárlaton azt is megtudhatjuk, hogy mi az az embörpapucs, a stekli vagy a sodró, milyen papucs illet az eljegyzésre, vagy a menyecske lábára.

Miért voltak a szegedi papucsok páratlanok? Erre is választ ad a szegedi Móra Ferenc Múzeum Páratlanok című kiállítása, amelynek témája a legendás papucs.

A papucskészítő műhelytől a legapróbb titkokig megismerheted ennek az ikonikus lábbelinek a történetét. Annyit előre elárulhatunk, hogy régen a papucsok egyformák voltak, és a használat közben váltak jobblábas és ballábas papuccsá.

szm_2 (Copy)

szm_1 (Copy)

A papucsok sokfélék voltak, attól függően, hogy milyen alkalomra viselték a lányok, asszonyok.

A legrégibb a fekete bársonyfejű „törökpapucs”, később a ruha anyagából készítették, de volt gyöngyös, flitteres is amit a bálba vehettek fel a lányok. A csoszapapucs férfiaknak, vagy idősebb nőknek készült sarkalatlan papucs volt. A férfiaknak embörpapucs járt, a díványfejű pedig kárpitból készült és idősebbek viselték. Eljegyzéskor a gyűrű mellé papucs is járt, ezek fehér színűek voltak, míg a lakodalomban már piros bársonyból készített papucsban jelent meg a friss ara.

mde

A 17. században az alacsony és a magas sarkú papucs is divatban volt. A papucsban formába varrt kapcát viseltek. Bélelték, és a sarka részt finom bőrrel vonták be. A főúri hölgyeknek akár öt-hat pár papucsuk is volt.

Később a két világháború között már otthoni viseletté vált a papucs, ekkor fedezték fel újra ezt a lábbelit.

dav

szm_3 (Copy)

Szegeden hagyományosan piros bársonyból kézzel készítették a papucsokat. A mezei virágokat, nefelejcseket, a kalászokat, pipacsokat szintén kézzel hímezték rá.

A kiállításon sok érdekes történetet mesélnek el a szegedi papucsról. A szebbnél-szebb darabok bemutatása mellett pedig játékos formában rengeteg mindent megtudhatsz erről a látványos lábbeliről.

dav

Tudtad például, hogy

- pillangós papucs: csillogó flitterrel díszített papucs

- fütyül: dörgölő segítségével fényesre dörgöli a kész papucs talpát

- sodró: a varrófonal sodrására szolgáló eszköz

- stekli: papucssarok

dav

dav

“Mitől szegedi a szegedi papucs? Elsősorban a hímzéstől. Mezei virágok, pipacs, nefelejcs, kalász ékesíti. Inaskoromban nem ilyen papucsok voltak, csak egyszerű bársonyból készültek, hímzés nélkül. A hímzett papucs később jött divatba, akkor kezdték ezt a bojtos, szalagos jobb- és ballábast készíteni. Azelőtt forgatós volt, vagyis nem különbözött a jobb láb a baltól. Ezért mondják, hogy a szegedi papucsnak nincs párja” – mondta Rátkai Sándor, híres papucskészítő mester.

dav

mde

dav

Egy legenda szerint a török időkben Hóbiárt basa Szegedre érve elgyönyörködött az itteni szép lányokban és persze azonnal el akarta csábítani őket. De a harcos menyecskék a szegedi papucsuk sarkával verték agyon a basát.

dav

dav

papucs szó oszmán-török eredetű, és a török hódoltság alatt terjedt el nálunk a 16. században. A papucsviselet az 1879-es nagy árvíz után vált mindennapossá. A korábban sáros utakra kőburkolat került, és az addig csizmát viselő nők az olcsóbb, mutatósabb papucsra váltottak. Ez jobban is illett a városiasodó életformához.

Bár ma már kevesen készítenek papucsot, de vannak fiatalok, akik újragondolva alkotnak lábbeliket. Az ő modelljeikből is megismerhettek párat.

mde

A régi, eredeti szögedi papucsot és persze modernebb változatait is megrendelésre készíti még egy mester. Sallay Tibor az utolsó mestertől tanulta ki a szakma fortélyait. A világszerte elismert Attalai Zita dizájnerrel közösen dolgozták ki a papucsok modernizált változatát. Továbbra is kézzel készíti a híres lábbeliket, mert szerinte a gép soha nem lesz képes olyan jól csinálni egy cipőt, papucsot, mint az emberi kéz.

sallai

A kiállítás december végéig látható Szegeden, ahol akár ki is próbálhatod a híres papucsokat.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com