Kezdődik a vámháború Amerika és Kína között

trump és kína

Nemzetközi pénzügyi figyelmeztetések ellenére Amerika védővámokat vezet be a kínai importtermékekre. 50 milliárd dollárnyi kínai áruról van szó, főleg technológiai és telekommunikációs cikkekről. A döntést még ma bejelenti Donald Trump. A kínai kormány azonnali válaszlépésekkel fenyeget.

A Nemzetközi Valutaalap csütörtökön figyelmeztette Amerikát, hogy egyoldalú védővámjaival aláássá a világkereskedelmet, és az ellenlépések kiváltásával kereskedelmi háborút indít el. „A kereskedelmi háborúnak, amelynek során a felek egymást büntetik importvámokkal, nem lesznek győztesei. Mindenki veszteni fog rajta. A világgazdaságra súlyos negatív hatása lesz” – közölte Christine Lagarde, az IMF főigazgatója.

Az IMF szerint Washingtonnak is fájni fog, ha a tarifaharc miatt lassulni fog a világgazdaság, a szervezet friss elemzése szerint pedig az amerikai gazdaság nagyon jól teljesít. 3 százalékos növekedés várható az idén, a munkanélküliség a 60-as éve óta nem volt ilyen alacsony, az adócsökkentés miatt nőtt a fogyasztás, a piacok bizalma töretlen.

Ugyanakkor az amerikai protekcionista kereskedelempolitika, konkrétan eddig az európai, a kanadai és a mexikói acél- és alumíniumtermékek megsarcolása komoly bajokat eredményezhet. És ez nem a folyamat vége: a Fehér Ház döntött, 50 milliárd dollárnyi kínai importterméket fog 25 százalékos vámmal sújtani. Főleg azokat, amelyek gyártásához nyugati cégek technológiáját, tudását tulajdonították el. Kína előre jelezte, hogy azonnal ellenlépéseket vezet be.

„Ha az Egyesült Államok egyoldalú protekcionista lépések tesz, és ezzel sérti Kína érdekeit, mi gyors válaszokat fogunk arra adni. Meg fogjuk védeni legitim jogainkat” – hangsúlyozta Gang Su-ang külügyi szóvivő.

Donald Trump többször utalt arra, hogy nem fogja tűrni, hogy 400 milliárd dolláros hiányt nyel be az amerikai gazdaság az amerikai–kínai kereskedelemben, és mivel az elmúlt hónapok tárgyalásai nem vezettek eredményre, várható volt a védővámmal kapcsolatos bejelentés. A jövő héten fogják bejelenteni azt a 800 kínai – főleg technológiai és telekommunikációs – cikket tartalmazó listát, amelyek már csak vámfizetés után léphetnek be az amerikai piacra.

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com