Kétszázmilliós páncélozott luxuskocsit vett magának, két év börtönt kapott Orbán Viktor macedón harcostársa

Orbán és eszmetársa

Hivatali visszaélés vádjával két év börtönbüntetésre ítélte Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt egy szkopjei bíróság szerdán – közölte a vesti.mk macedón hírportál nyomán az MTI.

Gruevszki fellebbezett. A vád szerint miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve,

törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

A vádiratban az olvasható, hogy a 2006 és 2016 között kormányzó Gruevszki 2012-ben kormányfői befolyásával élve vette rá a belügyminisztériumot arra, hogy egy 600 ezer euró (191,28 millió forint) értékű Mercedes S600 típusú, páncélozott gépjárművet vásároljon a kormányfő számára.

A luxusautó megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. 

A Mercedes eladásáról már februárban döntött a tavaly május óta kormányzó szociáldemokrata kabinet.

Nikola Gruevszki ellen egyébként további négy eljárást folytat a szkopjei igazságügy

– írja a távirati iroda.

A frissen megbukott Gruevszki ellen éppen egy éve tiltott pártinanszírozás miatt indított vizsgálatot az ügyészség, egy másik gyanú szerint  Miladinovci és Stip, valamint a Kicsevo és Ohrid közötti autópálya építésekor a kormány tagjai 155 millió euróval károsították meg a macedón költségvetést. 

A tavaly októberi macedón önkormányzati választásokat felvezető kampányban Orbán Viktor is elutazott a nyugat-balkáni országba kiállni Gruevszki pártja mellett, de felszólalt egy-egy rendezvényén Németh Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető is. Gruevszki eközben interjút adott a Pesti Srácoknak, amelyben Orbánt Európa védelmezőjének nevezte a bevándorláspolitikája miatt.

Az Orbán-kormány egyébként Macedóniából importálta a Soros György elleni gyűlöletkampányt, a balkáni országban is ugyanezen a néven futó Stop Sorost. Gruevszki azt remélte, hogy ez a kampány fogja biztosítani a politikai túlélését, de keményen arcra esett, simán kikapott a választásokon.

MTI

Fotó: MTI/Soós Lajos

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com