Két éven belül feltámaszthatják a mamutokat

mammut

Négyezer éve halt ki a gyapjas mamut, de amerikai tudósok szerint a géntechnológiának köszönhetően akár két éven belül újra “legyárthatják” az ősállatot – írja a Guardian.

A Harvard egyetemen kutatócsoportjának vezetője, George Church szerint már csak két évre van szükségük ahhoz, hogy egy ázsiai elefántban olyan hibrid embriót hozzanak létre, amelyben mamutgének is vannak. A géneket a szibériai tundráról szerzik, ahol annak ellenére, hogy a mamutok többezer éve kihaltak, még mindig rendszeresen találnak a fagy által konzervált maradványokat, amik az állatok DNS-ét is megőrizték. A mamofántnak nevezett lény részben elefánt lenne, de sok, a mamutokra jellemző külső jeggyel: kis fülek, vastag zsírréteg és hosszú bunda jellemezné, a vére pedig jól bírná az alacsony hőmérsékletet. Génszerkesztő Az amerikaiak ehhez a CRISPR nevű DNS-szerkesztőt használják, amivel be lehet illeszteni a mamutgéneket az ázsiai elefánt DNS-ébe. A kutatók a munka elején még csak 15 helyen tettek mamutgént az elefántba, mára sikerült ezt 45-re emelni, amitől az eredmény jóval mamutosabb lehet. Az első borjút nem egy ázsiai elefántanya szülné meg, hanem a teljes folyamat „ex-vivo” zajlana, azaz egy laboratóriumban, élő testen kívül. A Harvardon egérembriókat már sikerült tíz napig növeszteni, ami egy egér teljes terhességi idejének a fele. Nem mindenki szerint jó ötlet A kísérlet ugyanakkor etikai problémákat is felvet. A Guardian megszólaltatta Matthew Cobbot, a Manchesteri Egyetem zoológusát, aki szerint

a mamut nem egyszerűen gének csoportja volt, hanem egy társas lény is. Mi történik, amikor megszületik egy ilyen mamut-elefánt hibrid? Hogy fogják fogadni az elefántok?

Cobb szerint a tervezett laboratóriumi szülés is problémás, hiszen így az újszülöttnek semmilyen előzetes kapcsolata nem lenne anyjával, pedig ez az emlőslét egyik alapja.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com