Két és fél éve nem látott mélységekben jár a forint

amerikai jegybank, Fotó- MANDEL NGAN : AFP

Jelentős mértékű dollárerősödéssel  és a részvények árfolyamesésével reagált a piac az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed – magyar idő szerint – szerda esti döntésére. A Fed  0,25 százalékponttal csökkentette a dollár 2008 december óta érvényes kamatát, amely így 2,00-2,25 százalékos lett. A forint árfolyama különösen rosszul viselte el a kamatvágás hírét, a zöldhasúért csütörtökön több, mint 295 forintot is megadtak a devizakereskedők a bankközi piacon. Erre  2017 márciusa óta nem volt példa.

A magyar gazdaságra ezzel együtt közvetlen befolyással nincs, hogy mi történik Amerikában, közvetett hatása viszont minden bizonnyal lesz a döntésnek. Az Oroszországtól vásárolt kőolajat és földgázt például amerikai dollárban számoljuk el. Az amerikai Jerome Powell, a Fed elnöke által bejelentett kamatcsökkentés a várakozásoknak megfelelő volt. Beszámolójából ugyanakkor azt a következtetést lehet levonni, hogy most nem egy kamatvágási ciklus indult el, hanem csak egy egyszeri eseményről van szó, amit 10 éves szünet után hajtottak végre az amerikai jegybankárok.

Donald Trump amerikai elnök elégedetlen a gazdaság növekedésével, ezért javasolta, hogy az eddigi kamatemelési folyamat forduljon meg. Erre ugyanakkor egyetlen kamatvágás aligha látszik elegendőnek. Trump meggyőződése, hogy választási esélyeit növeli a kamatemelés. Jerome Powell azonban újságírói kérdésre válaszolva tagadta, hogy a Fed engedne bármilyen politikai nyomásnak. Ugyanakkor elismerte: kihívást jelent a Fed számára, hogy miként reagáljon Trump kereskedelmi háborúja miatt kialakuló világgazdasági feszültségre. “Ilyesmivel korábban nem volt dolgunk, és még mi is tanuljuk, hogy miként alkalmazkodjunk hozzá” – mondta.

Trump nem volt elégedett a kamatcsökkentés mértékével, szokásos kommunikációs felületén, a Twitteren azt írta: Powell “szokásához híven cserben hagyott minket”, és “nem kap túl sok segítséget a Fedtől”. Szerinte a mostani kamatcsökkentéssel a Fed elismerte: a tavaly év végi emelés elhibázott lépés volt.

nepszava.hu

Fotó: MANDEL NGAN / AFP


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com