Készpénzt és sonkára váltható utalványt is kapnak egyes nyugdíjasok húsvétra

idős
Az önkormányzatok igyekeznek kitenni magukért a közelgő ünnep – vagy épp a szintén közelgő választások – miatt. Egy biztos, ha lesz is országos juttatás, ezúttal nem Erzsébet-utalvány formájában.
Utalvány, készpénz és sonka – többek közt ezek szerepelnek azon a listán, amelyet egy-egy magyar település vagy kerület önkormányzata készül hamarosan adni – elsősorban nyugdíjas – lakosainak, vélhetően nem függetlenül a közelgő választásoktól.

A különböző, nevezzük így,  “húsvéti ajándékokról” a napi.hu közölt összeállítást, ebben azt írják, hogy elsőként a makói önkormányzat találta meg azt a támogatási formát, amely a közelgő ünnep – és választások – előtt segítene az időseknek. “Március 16-án megkezdik a makói képviselők az Edenred utalványok osztását, amelyet minden 70 év feletti lakos kap húsvét alkalmából. Akit nem találnak otthon, az személyesen veheti át a Polgármesteri Hivatalban a 10 ezer forint értékű kártyát” – adta hírül makohirado.hu.

A Csongrád megyei városban a cikk szerint összesen 3348, 70 év feletti kap utalványt, ez tehát nagyjából 33,5 millió forintot jelent.

 
Az Erzsébet-utalvány megszűnése miatt a nyugdíjasok Edenred kártyát kapnak. Ezt számos helyen elfogadják: hideg- és meleg étel mellett háztartási- és vegyi árura, gyógyszertári termékekre, ruhaneműkre, sportszerekre, szépségápolási termékekre és műszaki cikkek vásárlására is felhasználható, továbbá éttermekben is lehet vele fizetni. A makói képviselők nem bízták a véletlenre, március 16-án maguk kezdték meg az utalványok kihordását, és várhatóan április közepéig eltart, mire végeznek vele.

Az Edenred kapcsán korábban a g7.hu írt arról, hogy a francia cég lehet az Erzsébet-utalvány megszüntetésének egyik nyertese.

A jelek szerint tehát kifizetődik, hogy a másik két “földbe döngölt” francia szolgáltatóval (Sodexo, Cheque Déjeuner) szemben az Edenred nem vonult ki a magyar piacról.

 
Dunaújvárosban is várhatják a postást a nyugdíjasok. “A nyugdíjszerű ellátásban részesülő időskorúak, megbecsült korúak esetében a tavalyi évben is két alkalommal, az idei évben is két alkalommal tud az önkormányzat egyösszegbeli ötezer forintos támogatást adni a Dunaújvárosban élő időskorúaknak” – mondta a közgyűlés február 12-i közmeghallgatásán Cserna Gábor polgármester. Egy 2015-ös helyi rendelet szerint hivatalból karácsonykor és húsvétkor annak jár a támogatás, akinek a nyugdíja nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum hétszeresét, azaz 199 500 forintot.

Az esztergomi képviselő-testület is úgy ítélte meg a helyi költségvetés helyzetét, hogy a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan a 70. életévet betöltő esztergomi lakóhellyel rendelkező személyek, valamint a kérelmező nagycsaládosok részére 5 ezer forintos vásárlási utalványt biztosít.

Arról is döntöttek a képviselők, hogy az utalványokat az esztergomi önkormányzati hivatal dolgozói kézbesítik a kedvezményezetteknek.

 
Ami a fővárost illeti, a XIII. kerület nem csak a nyugdíjasokra, hanem minden nagykorúra gondol, az önkormányzat ugyanis április 10-e és 20-a között húsvéti akciót szervez. A 3 ezer forint értékű húsvéti sonka utalványokat a partnerkártyával rendelkező, 18. életévüket betöltött, regisztrált kerületi lakosok a Lehel Csarnokban a kijelölt hús- és hentesáru boltokban válthatják be.

Az I. kerületben pedig arról döntött a képviselő-testület, hogy már nem Erzsébet-utalvány formájában ad 8 ezer forintot az önkormányzat a 80 év felettieknek, a rászoruló nyugdíjasoknak és a nagycsaládosoknak, hanem készpénzben küldik, illetve utalják át az érintetteknek a húsvéti támogatást – derült ki a Várnegyed című önkormányzati lap márciusi számából.

A napi.hu emlékeztet, azt

még nem tudni, hogy a fent említetteken kívül az országban más is örülhet-e húsvéti támogatásnak.

 
Az valószínű, hogy idén is kapnak extra juttatást a nyugdíjasok a kormánytól, de biztos, hogy nem Erzsébet-utalvány formájában. 2019 január 1-től ugyanis az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. mind a papíralapú, mind az elektronikus Erzsébet-utalványok forgalmazását megszüntette. Ennek okaként a cég azt jelölte meg, hogy az adójogszabályok értelmében megszűnt az Erzsébet-utalványok kedvezményes adózása. A kormány még nem döntött arról, hogy az utalvány helyett készpénzben vagy esetleg SZÉP-kártyán kaphatnak majd juttatást a nyugdíjasok.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter egy januári kormányinfón azt mondta, hogy idén húsvétkor is sor kerülhet az utalványok kiosztására, ha a gazdaság teljesítőképessége ennek a lehetőségét megteremti.

Korábban a kormány döntése szerint minden arra jogosult 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapott, amelyet négy 2000 forintos és két 1000 forintos címletű utalványként, borítékban kaptak kézhez a címzettek.

 
Tavaly már március 6-án bejelentették, hogy az Idősek Tanácsa azt javasolta a kormánynak, hogy a közelgő ünnepek előtt ismét tízezer forintos Erzsébet-utalványt kapjanak a nyugdíjasok. Igaz, 2018-ban korábban, április 1-én volt húsvét vasárnapja, míg idén április 21-én lesz.

A fenti bejelentések kapcsán a 168ora.hu megjegyzi, a Mátrai Hőerőmű dolgozói már egy ideje megkapták a maguk húsvéti, sőt pünkösdi ajándékát. Munkaadójuk, Mészáros Lőrinc ugyanis, ahogy arról mi is írtunk, egy-egy féldisznót ajánlott fel nekik az ünnepre, mint akkor mondták, “életvitelük javítása” céljából. A 45-50 kilogrammos adományt a felcsúti vállalkozó húsüzeme biztosítja.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com