Kerítést terveznek a határra a dánok és a lengyelek

vaddisynó

Hetven kilométer hosszú kerítés felállítását tervezi Dánia az ország német határánál, ahol az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát terjesztő vaddisznók bejutását próbálnák megakadályozni. A lengyel kormány 1200 kilométer hosszú acélkerítés építését fontolgatja keleti határainál, és az ASP miatt Magyarországon is felmerült a kerítésépítés lehetősége az ukrán-magyar határon.

A dán kormány bejelentette, hogy 70 kilométer hosszú kerítés építését tervezi az ország német határánál annak érdekében, hogy távol tartsák az ASP vírusát terjesztő vaddisznókat - írja az agrárszektor.hu. Bár Dániában még nem találtak egyetlen sertéspestises esetet  sem, a betegség európai – egyelőre főként kelet-európai – terjedése komoly aggodalmakra ad okot.

A kerítés építésének legfőbb célja, hogy megóvják a dán sertésfarmokat és húsipart a gazdasági katasztrófától. Ha Dániában kitörne az afrikai sertéspestis, nem csak jelentős állattállományt veszélyeztetne, hanem le kellene állítaniuk sertésexportjukat is. A dán sertéskivitel ugyanakkor 5,5 milliárd dollárra tehető évente. 

Az ASP ártalmatlan az emberekre, de a vaddisznóknál és a házi sertéseknél a legtöbb esetben elhulláshoz vezet, vakcina pedig még nincs a betegség ellen. A vírus egyre nagyobb mértékben terjed, így például már megjelent Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Észtországban, Lettországban és Litvániában is, és a dán kormány attól tart, hogy egyre közelebb jut Dániához is. 

Ahogy az agrárszektor.hu beszámolt róla, a lengyel kormány is azt tervezi, hogy összesen 1200 kilométer hosszú acélkerítést létesít keleti határainál az ASP miatt. A beruházással a világ egyik leghosszabb kerítését építenék meg, amely a tervek szerint 2020-ra készülne el 20 milliárd forintnak megfelelő összegből. A sertéspestist terjesztő vaddisznók távoltartására Magyarországon is felmerült egy kerítés létesítése az ukrán-magyar határon, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal legutóbbi tájékoztatása szerint még vizsgálják az ügyet.

Forrás: agrárszektor.hu

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com