Keményen beszólt az Orbán-kormánynak az ENSZ emberi jogi főbiztosa a Stop Soros miatt

Zeid Raad

Szégyenletesnek és idegengyűlölőnek nevezte a Stop Soros törvénycsomagot csütörtök délután Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A menedékkérőket segítő személyeket és szervezeteket kriminalizáló magyar jogszabály, amelyet szerdán fogadott el az Országgyűlés, sérti a nemzetközi és európai emberi jogi normákat és értékeket – hangsúlyozta a főbiztos Genfben közzétett nyilatkozatában. – A jelenlegi kormány politikai haszonszerzésből folytatott állandó gyűlöletkeltése vezetett e legutóbbi szégyenletes és kirívóan idegengyűlölő fejleményhez – vélekedett. Zeid Raad al-Husszein elítélte a parlamenti döntést, amely szerinte támadást jelent az alapvető emberi és szabadságjogokra Magyarországon. – Mint azt már többször hangsúlyoztam, elismerjük a magyar állam felelősségét az ország határainak igazgatásában, ez a szabályozás azonban veszélyezteti a migránsok és menekültek biztonságát és emberi jogait, valamint a civil szervezetek és jogvédők létfontosságú munkáját” – fogalmazott. – Egyszerűen gyalázatos pusztán azért célba venni a legsérülékenyebb helyzetben lévőket, mert külföldiek – tette hozzá.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa februárban egyszer már idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg Orbán Viktort, ami után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lemondásra szólította fel. Zeid eid Raad al-Husszein ezután nyílt levélben ismételte meg az állításait.

168óra

Fotó: AFP/Fabrice Coffrini


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com