Kásler Miklós: Newton nem fizikus volt

Screen Shot 2019-05-03 at 9.30.04 AM

Volt idő, – sok-sok évig – amikor kimondott jó barátságban voltam Kasler Miklóssal, mielőtt miniszter lett. Sokat és sokszor beszélgettünk mindenről. Még politikáról is. Nem volt híve a mai főnökének. Nem állítom, hogy mindenben egyetértettünk, de akkoriban semmi olyat nem mondott, mint amiket manapság. Döbbenten hallgatom ezt a mai Kasler Miklóst.

Nem különben a családom, akik meg azon mulatnak, hogy “hogyan vezetett éveken át az orromnál fogva”. Nem akartam és nem is fogok soha többé róla írni, mert aki egyszer a barátom volt, azt akkor sem beszélem ki, ha már elmúlt a barátság. Most sem ezt teszem. De van, amit nem lehet szó nélkül hagyni. Most például azt, amit Newtonról mondott: “Newton nem fizikus volt!”

Newton FIZIKUS volt. Nem “véletlenül” írta le a fizika alaptörvényeit. A természetfilozófia matematikai alapelvei című művében írta le a tömegvonzás törvényét, valamint az általa lefektetett axiómák révén megalapozta a klasszikus mechanika tudományát.

Elsőként mutatta meg, hogy az égitestek és a földi tárgyak mozgását ugyanazok a természeti törvények határozzák meg.

Matematikai magyarázattal szolgált Kepler bolygómozgási törvényeihez megmutatva, hogy a különböző égitestek nemcsak elliptikus, de akár hiperbola- vagy parabolapályán is mozoghatnak.

A napcentrikus világkép kialakitásában is fontos szerepet játszott.

Matematikai kutatásait két kötetben adta ki A végtelen sorok elemzéséről és később A sorok és fluxiók módszeréről című műveiben. A differenciálelmélet elnevezése is tőle származik.

Optikai kutatásai elvezették oda, hogy saját kezűleg csiszolt tükrökkel megépített egy újfajta teleszkópot, melyet ma Newton-távcsőnek nevezünk.

De a legfontosabb felfedezései a mechanika területén születtek. Newton törvényei, melyeket Principia című kötetében ismertetett, korszakalkotó megállapítások a térről, az időről, a tömegről, a mozgásról és az általános tömegvonzásról.

Igaz, hogy sokat foglalkozott a bibliával is. De nem úgy! Meglepő eredményre bukkant, Az Újtestamentum eredeti nyelvű kéziratának olvasása közben jött rá, hogy a fordítók saját céljaik elérése szerint fordították a Bibliát, így például a Szentháromság sem létezik, valamint Jézus sem Isten fia.

Mindezek után egy kérdésem marad: Miklós, miért vállaltad el ezt a méltatlan szerepet, s miért nullázod le azt a szakmai tekintélyt, amit évtizedek alatt felépítettél?

Szerzõ: Juszt László


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com