Károly herceg bermudai cége is előkerült az offshore akták közül

károly herceg

Károly brit trónörökös tíz évvel ezelőtt úgy kampányolt a klímaegyezmény-módosításokért, hogy közben abból a saját magánvagyon-kezelő cége közvetve anyagi hasznot húzhatott volna, ha a lobbizás sikerrel jár. Károlya herceg ezt annak idején nem tárta a nyilvánosság elé. Többek között ez is kiderült azokból a dokumentumokból, amelyek a legújabb offshore-kiszivárogtatással kerültek nyilvánosságra.

A Paradise Papersként emlegetett, 13,4 millió aktából álló adattömeg feldolgozásában világszerte 96 sajtó- és médiacég vesz részt. A BBC oknyomozó szerkesztősége által kedden bemutatott akták szerint a Duchy of Cornwall (Cornwall hercegsége) gyűjtőnevű, több mint 54 ezer hektáron elterülő trónörökösi birtokhálózat és vagyonkezelő hitbizomány, amelyből Károly hercegnek magánjövedelme származik,

2007-ben 113 500 dollárért vásárolt titokban részesedést egy bermudai központú vállalatban.

A Sustainable Forestry Management (Fenntartható Erdőgazdálkodás) nevű vállalkozás maga küldte meg a számára hasznos klímaegyezmény-módosításokhoz szükséges lobbizás dokumentációját a herceg hivatalának, de Károly lobbizása végül nem jött össze.

Az iratokból kiderül az is, hogy a Duchy of Cornwall 3,9 millió dollár értékben eszközölt offshore befektetéseket négy alapban, amelyek a Kajmán-szigeteken vannak bejegyezve.

Ezzel kapcsolatban nem merült fel semmiféle adóelkerülési gyanú, de a BBC által megkérdezett szakértők szerint a bermudai cégben eszközölt befektetés komoly mértékben összeegyeztethetetlen volt Károly kampánytevékenységével.

A Duchy of Cornwall szóvivője kedd este azt közölte, hogy a trónörökösnek nincs közvetlen ráhatása a hitbizomány befektetési döntéseire.

A hétvégén kirobbant offshore botrány Károly herceg anyját, II. Erzsébet királynőt is érinti. A kiszivárogtatott adatok szerint ugyanis a korona vagyonkezelésének feladatát különböző formákban 1399 óta ellátó, a mindenkori uralkodó ősi címe után jelenleg is a Lancaster hercegségének (Duchy of Lancaster) nevét viselő vagyonportfolió 2004-ben és 2005-ben közel 10 millió fontot helyezett el egy-egy olyan befektetési alapban, amelyek központja Bermudán, illetve a Kajmán-szigeteken van bejegyezve.

Bár itt sincs jele annak, hogy a csaknem 500 millió fontos vagyonportfoliót kezelő Duchy of Lancaster bármiféle törvénysértést elkövetett, szakértők és kommentátorok egybehangzó véleménye szerint azonban a 91 esztendős II. Erzsébet királynőt minden bizonnyal meglehetősen kínosan érinti, hogy a monarchia ősi magánvagyon-kezelő intézménye offshore befektetési ügyletekbe keveredett. Az uralkodónak egyébként semmiféle befolyása nincs a Duchy of Lancaster befektetési döntéseire.

(BBC/MTI)


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com