Kanadai béranya szült gyereket egy magyar meleg párnak

baba

Egy Pest megyei településen élő két hónapos kislánynak két apukája van, egyikük biológiai apa is. A kislányt egy kanadai béranya szülte meg a magyar meleg párnak – számol be a Blikk.

Vince és Balázs kilenc éve alkot egy párt. A magyar hivatalokkal és az egészségüggyel semmi problémájuk nem volt,  mindenki segített, a kormányablak munkatársai is felkutattak minden lehetséges anyagi támogatást, a vér szerinti apa például igényelhette a gyedet.

– Három éve kezdődött. Egyre több barátunknál jött a baba, az ő örömük hozta meg a kedvünket. De úgy láttuk, itthon meleg pároknak lehetetlen az örökbefogadás, míg külföldön sokfelé jól szabályozott a béranyaság intézménye. Kanada tűnt a legszimpatikusabbnak, mert ott teljesen nonprofit módon, önkéntesekkel működik a rendszer: sem a gyermeket kihordó és megszülő béranya, sem a petesejtet adó donor nem kaphat javadalmazást – mondták.

Majdnem 20 millió forintba került, hogy szülővé válhassanak, a mesterséges megtermékenyítés, a terhesség és a szülés minden költségét beleszámítva.

A vizsgálatok és a kórházi ellátás nagyon drága, a párnak pedig több mint 3 hónapot kint kellett töltenie Kanadában. A béranya és a donor megtalálása sem olcsó: egy társkeresőhöz hasonló oldalra kell regisztrálni hozzá, átszámolva mintegy 250 ezer forintért.

A törvényi szabályozás ellenére nehéz folyamat volt Lili hazahozatala, mert a kinti papírok nehezen egyeztethetők az itthoni rendszerrel. Ott ugyanis a béranya szülte baba anyakönyvében nem szerepelhet sem a béranya, sem a donor neve, mivel ők jogilag nem minősülnek szülőnek. Meleg párok esetében pedig két férfi vagy nő is lehet a hivatalos szülő.

A magyar jogrend ezt nem ismeri el: a gyermeknek mindenképp lennie kell édesanyjának, mégpedig az, aki világra hozza a babát.

Lili úgy kaphatta meg a magyar állampolgárságot, hogy a kanadai kórház igazolást állított ki arról, hogy a béranya, Natasha szülte a kislányt. A kanadai anyakönyvben Lili szülei Balázs és Vince, a magyar dokumentumban viszont Balázs és Natasha.

Fotó: Pixabay, képünk illusztráció

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com