Judith Sargentini: Ez a jelentés a magyar polgárok jogait védi

orbán és sargentini

Senki sem tudja, mi történik, ha elfogadja az Európai Parlament a Judith Sargentini nevéhez fűződő jelentést, de az biztos, hogy a magyar jogállamiság helyzetével már régen foglalkoznia kellett volna az uniónak – derül ki a politikussal készült interjúból.

Ismerem a magyar kormány minden érvét, és épp ezek erősítenek meg a jelentés igazában – mondta a hvg.hu kérdésére Judith Sargentini, aki nagyon bízik benne, hogy az uniós tagállamok nem nézik tovább tétlenül a magyar jogsértéseket. A holland zöldpárti képviselő nem csak a gyűlölködést érzékeli, de azon magyarok reményét is, akik az Európai Parlamenttől várnak támaszt.

Ez a jelentés a magyar polgárok jogait védi, hogy sokszínű demokráciában éljenek, amelyben tisztességes igazságszolgáltatás ítélkezik felettük, a tájékoztatás teljes körű, szabadon gyakorolhatják vallásukat, és nem korlátozzák a gyülekezési jogukat”

- fogalmazott Sargentini. Ugyan a kormánypártnak többsége van a parlamentben, de a választáson a „győztes mindent visz” nem különösebben demokratikus elve érvényesült.

“A demokrácia szempontjából a választás olyan, mint a hab a tortán. A demokráciának lényeges eleme, de önmagában nem egyenlő a demokráciával”

- tette hozzá. Sargentini szándékosan az áprilisi választás után nyújtotta be jelentését az Európai Parlamentnek, pedig az már korábban kész volt – a Fidesz állításaival szemben, nem a bosszúállás vezette. És nem is a menekültek miatt bünteti az országot Brüsszel:

“A jelentés 12 pontjából mindössze az utolsó előtti foglalkozik a migrációval. A magyar kormány által erőltetett, menekültválságról szóló vita szándékosan hivatott kitakarni mindazt, amiről ez a jelentés szól”

- mondta el a politikus. Hangsúlyozta azt is: a jelentés nem az ő személyes véleménye, hanem csapatmunka eredménye, amelynek megállapításait néppárti képviselők szavazatával, kétharmados arányban fogadta el az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága. További négy másik európai parlamenti bizottság is dolgozott a jelentés pontosságáért, és mind kétharmados többséggel elfogadta az eredményeket.

Ami a Fideszt is soraiban tudó EPP-t illeti,

“tételesen tudom, milyen sokan támogatják az előterjesztést a Néppárton belül. A konzervatív pártcsalád számos nemzeti delegációja aggódik a magyar jogállamiság helyzete miatt”

- fogalmazott Sargentini. Ha a jelentést elfogadták, akkor az az Európai Tanács asztalára kerül. “Nincs kialakult menetrend onnantól kezdve”, de az EP kétharmados támogatása egy “nagyon erős politikai üzenet a tagállamok felé, hogy cselekedjenek”.

“Ez egy döntő pillanat Európában, mindenkinek döntenie kell, hogy megvédi-e az európai polgárok jogait, vagy tagállamok belső ügyének tekinti azok korlátozását”

- tette hozzá. “Nem vagyok boldog, ha azt látom, hogy Romániában rendőri erőt alkalmaznak tüntetők ellen, Máltán és Szlovákiában újságírók ellen követnek el merényletet, míg Lengyelország copy-paste jelleggel másolja a magyar jogállamiságot felszámoló törvényeket” – sorolta Sargentini, aki szerint mindezzel kapcsolatban az EU politikusainak éppen az a dolguk, hogy megszólaljanak és néven nevezzék a dolgokat.

Forrás: hvg.hu / nepszava.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com