Jordán Tamás újra pályázni fog az igazgatói posztra

SONY DSC

Egyszerre vagyok végtelenül boldog és határtalanul elkeseredett. Boldog, mert megtapasztalhattam azt, amire Gábor Miklósnak, Kállai Ferencnek, Bessenyei Ferencnek már nem volt lehetősége.

Láthattam a saját temetésem, azt, hogy mennyien szeretnek, hogy mennyien állnak mellettem, a szombathelyi közönség, barátok, kollégák, a Nemzet Színészei – fogalmazott a történetekkel kapcsolatban lapunk megkeresésére Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító-igazgatója, aki szerint a közgyűlés eredménye arról tanúskodik, hogy a döntéshozóknak nemcsak a színház jövője, de a közönség sem számít.

– A városatyáknak a polgárok érdekeit kéne szem előtt tartaniuk, úgy tűnik, a politikai szempontok azonban felülírták ezt. Ez nagyon fájdalmas. Azzal, hogy új pályázatot írnak ki, nem lehet már biztonsággal megtervezni a következő évadot, nem lehet szerződéseket kötni. Biztos, hogy színészek fognak így távozni, és azt sem lehet garantálni, hogy a közönség által szeretett rendezők sem vállalnak máshol feladatot. Ez a hajó léket kapott, és lehet, hogy el fog süllyedni. Üzenem a döntéshozóknak, hogy ebből a helyzetből csak úgy lehet jól kijönni, ha meghosszabbítják a kinevezésem a szezon végéig – hangsúlyozta a direktor, aki a kiírandó új pályázaton mindenképpen indul a szombathelyi színház vezetői posztjáért.

A Dér András pályázata körüli ellentmondásos helyzetre reagálva Jordán Tamás elmondta, személyesen kérte a rendezőt, hogy hozza nyilvánosságra, mik is voltak azok a botrányos körülmények, amelyeket folyamatosan szajkóztak a képviselők. – Sokan azzal támadtak, hogy én vettem rá Törőcsik Marit, támogasson, és hogy én gyakoroltam nyomást a színészeimre, álljanak ki mellettem. Voltak, akik azzal vádoltak, hogy én szerveztem a közgyűlés előtti tüntetést. Ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, soha nem tettem semmi olyat, ami az erkölcseimmel, a felfogásommal ellenkezik – szögezte le Jordán Tamás.

Mindeközben pedig a fővárosi közgyűlés kiírta a pályázatot a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezető-igazgatói székére. Emlékezhetünk, hogy öt évvel ezelőtt Bozsik Yvette megválasztása után végül lemondott a Trafó igazgatásáról, ezért akkor újra kiírták a pályázatot az intézmény vezetésére, amelyet végül Nagy József világhírű koreográfus-táncművész-rendező nyert el. Nagy József kitöltötte pályázati idejét, és azt a Szabó Györgyöt nevezte ki menedzser-igazgatónak, aki egyébként alapította az intézményt, és akivel szemben 2012-ben Bozsik Yvette pályázatát támogatta a közgyűlés.

A mostani pályázati kiírás akkor válik hivatalossá, amikor azt az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján közzéteszik, a pályázóknak onnantól kezdve 30 nap áll rendelkezésükre, hogy leadják pályázataikat. A hivatalos közzététel azonban még nem történt meg.

Az új ügyvezető igazgató munkaviszonya 2017. szeptember 1-jétől 2022. augusztus 31-ig tartana, a pályázati feltételek között pedig olyan művészeti program kidolgozása szerepel, amely kitér többek között a kulturális innovációra, a nemzeti hagyományok kortárs értelmezésére, a független magyar és külföldi művészeti csoportok bemutatására is.

mno


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com