Jó hír a jóindulatú melldaganatos betegek számára

936132BA-B748-478D-B1B2-602009A81B0B

Közép-Kelet-Európában Magyarországon vezetik be elsőként a krioablációt. A fagyasztásos eljárással a jóindulatú melldaganatokat lehet ambulánsan és kíméletesebben kezelni.

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már különféle szervek rosszindulatú daganatait is kezelik ezzel a módszerrel – mondta el az InfoRádióban Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségközpont intervenciós radiológusa.

A fagyasztásos eljárás a jóindulatú emlődaganatok közül a fibroadenomák eltávolítására alkalmas – mondta a Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusa, hozzátéve, hogy a krioablációnak köszönhetően elkerülhető a műtét, az azzal járó szövődmények és pszichés terhek is.
A krioabláció során egy speciális kezelőtűvel szúrjuk meg a szervben lévő kóros szövetet, amelyet mínusz 20-40 Celsius fokra hűtünk le. Ennek hatására a keletkező jégkristályok roncsolják a kóros sejtek membránját, így azok elpusztulnak. A daganatot ellátó erek is elzáródnak, így a vérellátásuk is megszűnik.
Deák Pál Ákos az eljárás célcsoportjaként a fiatal nőket említette, náluk jelentkeznek ugyanis a leggyakrabban a fibroadenomák. Ez az elváltozás bár nem okoz áttétet, nem veszélyezteti a beteg életét, növekedhet és eldeformálhatja az emlőket – jelezte a szakorvos.
(inforadio.hu)


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com