Izraeli politikusok szerint nem lenne szabad, hogy Orbán Jeruzsálembe látogasson

orbán és BENJÁMIN NETANJAHU

Több izraeli ellenzéki politikus is arra kérte Benjámin Netanjáhú miniszterelnököt, mondja le Orbán Viktor meghívását az országba, írja a Háárec.

Netanjáhú még a Fidesz áprilisi győzelme után gratulált telefonon Orbánnak, majd meg is hívta Izraelbe. A látogatás nemrég konkretizálódott: szintén a Háárec tudósított arról, hogy az Izrael nemzetbiztonsági főtanácsadójának, Meir Ben-Sabatnak a részvételével zajló V4-es egyeztetés során dőlt el, a magyar miniszterelnök július 19-én látogat el Jeruzsálembe.

Ez több ellenzéki izraeli politikusnak sem tetszik, akik többnyire Orbán és a Fidesz antiszemitizmusára hivatkozva tiltakoznak a látogatás ellen. Netanjáhú pártjának korábbi koalíciós partnerének, a Jes Atidnak az elnöke, Jáir Lapid szerint aggasztó, hogy az izraeli miniszterelnök pont a Magyarország-féle európai rezsimekkel barátkozik.

„Orbán az az ember, aki szerint Horthy Miklós nagy vezető volt. Horthy gyilkolta meg Magyarországon a nagyszüleimet” – nyilatkozta Lapid egy izraeli rádiónak.

A baloldali Merec elnöke, Tamar Zandberg csatlakozott Lapid tiltakozásához. Zandberg is Orbán Horthy-szimpátiájára hivatkozva ellenzi a látogatást, Netanjáhúnak írt levelében kiemeli, hogy a magyar kormányzó Hitler szövetségese volt. Ennek ellenére „pontosan egy évvel ezelőtt Orbán elismeréssel nyilatkozott Horthyról” – írja Zandberg. A Merec politikusa felemlegette a magyar kormány antiszemita felhangú sorosozását is, szerinte Orbán meghívásával Netanjáhú legitimizálja ezt a típusú politikát.

Tavaly nyáron a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Heisler András arra kérte Orbán Viktort, állítsa le a sorosozó kampányt és szedje le a Soros-plakátokat, mivel azok „Magyarország történetének sötét időszakait” idézik. A Mazsihisz után Izrael budapesti nagykövete is felszólalt a nevető Soros Györgyöt ábrázoló plakátok ellen, azonban ezt kénytelen volt visszavonni, miután Netanjáhú erre utasította.

merce.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com