Itt az új hidegháború? – Trump felmondja a nukleáris paktumot

atomrobbanas

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok felmondja a rövid és közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), mivel Oroszország megsérti az 1987-ben aláírt egyezményt. Úgy fogalmazott:

Oroszország megsértette a szerződést (…) felbontjuk, majd fegyvereket fogunk fejleszteni, hacsak Oroszország és Kína nem egyezik bele egy új megállapodásba”.

A The New York Times már Trump bejelentése előtt azt írta, hogy az INF felmondásáról fogja tájékoztatni szombaton Moszkvában az orosz külügyminisztert John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. A Trump-kormányzat rég ki akar lépni a szerződésből, részben mert Oroszország szerinte megsérti azt, másrészt mert a betartása megakadályozza Washingtont olyan új fegyverzetek telepítésében, amelyekkel ellensúlyozhatja Kína növekvő arzenálját.

Oroszország is már korábban kilátásba helyezett “válaszlépéseket”, számítva az amerikai kihátrálásra. Éppen egy évvel ezelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban már jelezte: országa “haladéktalanul és szimmetrikus módon” reagál majd, ha az Egyesült Államok felmondja a szerződést. Az INF-szerződést egyes nukleáris fegyverek felszámolásáról Washingtonban írta alá Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov 1987-ben – ez mérföldkő volt a hidegháború lezárásában.

(MTI)

Borítókép: Atomrobbanás / Forrás: Wikipédia


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com