Iskolát, óvodát kell építeni, egészségügyi ellátását kell biztosítani a Paks II.-t építő oroszoknak

paks-2-latvanyterv-d0002100C2528a7fa4488

Egyelőre még csak a tervezés és előkészítés folyik Paks II. ügyében.

Süli János ügyvezető tárca nélküli miniszter magyar újságíróknak nyilatkozott hétfőn Szocsiban, miután tárgyalt a Roszatom vezetőivel, itt elmondta, a Paks II. beruházás ütemterv szerint halad, az új blokkok határidőre elkészülnek, minden reális esély megvan arra, hogy 2026-ban, illetve 2027-ben az új termelő egységek belépjenek a rendszerbe, és részt vegyenek a magyar energiatermelésben.

Az idei év kiemelt feladatai között említette a miniszter a Paks II. létesíti engedélykérelem beadását, és azt is elárulta, hogy a szükséges dokumentáció, a csatolt mellékletekkel együtt eléri a háromszázezer oldalt.

Az új blokkok engedélyezésen túl jelentős feladat még a felvonulási létesítmények építésének megkezdése, ugyanis mintegy nyolcvan létesítményt építenek. Az objektumok tervezése, engedélyezése, a kivitelezői szerződések megkötése zajlik – tette hozzá.

Süli János elmondta azt is, hogy a magyar–orosz megállapodás alapján az építők részére szállást, iskolát, óvodát kell építeni, egészségügyi ellátását kell biztosítani. Elmondása szerint itt is a tervezés és előkészítés folyik, és szeretnék elérni, hogy az atomerőmű építéséhez jövőre érkező dolgozók megfelelő elhelyezést és ellátását kapjanak.

A miniszter elmondta azt is, hogy a GE Hungary Kft.-vel a turbinaszállításra kötött szerződés megvalósítása szigorú ütemterv szerint halad, a turbinatender nyertese arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb magyar hányad jelenjen majd meg a beszállításban.

Süli János fontosnak mondta még az atomenergia, a paksi bővítés társadalmi elfogadtatását.

MTI


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com