Irodalom a buszmegállókban- A városi élet minőségét szeretnék javítani

utcanovella

A JCDecaux Hungary médiacég több ezer plakát- és citylightfelülettel rendelkezik országszerte. A cég filozófiájának lényege, hogy a városi élet minőségét szeretnék javítani.

Például a busz- és a villamosmegállókba olyan fedett utasvárókat telepítenek, ahol padon ülve, esőtől védetten lehet várakozni. Az utcabútorokat a közterület-használati díj elengedésével teszik ki a megállókba, s cserébe az önkormányzatoktól értékesíthető hirdetési felületet kapnak.

A médiavállalat a magyar kultúrát is támogatja. A minőségi városi élethez ugyanis hozzátartozik az is, hogy a járművekre való várakozási időt hasznosan töltsük el, akár a hazai kortárs irodalom olvasásával. Ezért a JCDecaux Hungary Álljon meg egy novellára! címmel áprilisban irodalmi pályázatot hirdetett. Profik és amatőrök is beadhattak jeligés pályaműveket. Samu Tímea, a JCDecaux társ-vezérigazgatója a 168 Órának elmondta, 2500 novella érkezett hozzájuk.

– Rövid, négy-öt perc alatt elolvasható írásokat kértünk, amelyek illeszkednek a busz- vagy villamosmegállók közegébe. Az esetleges gyerekolvasók miatt erőszakos vagy pornográf tartalmú szövegeket nem fogadtunk el – tette hozzá Samu Tímea.

A szövegeket olvasóteamek előválogatták, majd Grecsó Krisztián választotta ki azt a legjobb húsz írást, amely a citylightokra kikerülhet. A novellák nyolcvan budapesti megállóban olvashatók júliusban és augusztusban, illetve angol műfordítás is készült a turistáknak. Vidéki városok megállóiban is találkozhatunk a húsz írással.

Grecsó Krisztián döntött a jeligés pályaművek első három helyezettjéről is. Somogyi Boglárka Katicabogár című prózája lett a győztes. A szerző amatőr, ez az első novellája.

S. ZS.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com