Ilyen a Fidesz-féle gazdasági aranykor: 800 munkást tesz utcára az Electrolux

elektrolux,Fotó- dycj : Imaginechina

Miközben egyik kezével a szakképzést teszi a felsőoktatás helyére a kormány, másikkal közpénzt oszt automatizációra – csakhogy, mint a példa mutatja, nem kell munkás ott, ahol automatizáció van.

Hosszan ecsetelte hétfőn Orbán Viktor az ITU Telecom World konferencián, hogy a technológiai fejlődés szárnyain milyen csodás magasságokba emelkedik éppen Magyarország. Arasznyira a teljes foglalkoztatottság, monda, mintha ezt amúgy nem a munkanélkülieknek a közmunka-program csapdájába ejtésével érte volna el. Aztán Matolcsy György jegybankelnök is keményen beleállt Varga Mihály pénzügyminiszterbe, mert ez utóbbi azt merészelte mondani: vége az “aranykornak”. Dehogy van vége, még csak most kezdődik, mondta Matolcsy. És miközben egyik kezével a rugalmas tudást adó felsőoktatást üti a kormány, hogy helyét egydimenziós szakképzések vehessék át, a másikkal közpénz-milliárdokat száz- és ezerszám lapátol a nagyvállalatoknak, adókedvezményeket is ad, mondván, cserébe munkahelyteremtő technológiát, automatizációt és digitalizációt hoznak hazánkba.

Nos, az egyik nagyvállalat, az Electrolux éppen kedden azt jelentette be: a dicsőített automatizáció és digitalizáció jegyében 800 munkást tesznek az utcára. Az “Ipar 4.0″ jegyében nagyjából 100 millió eurót fektet a nyíregyházi hűtőgyár korszerűsítésébe a cég, írják angol nyelvű közleményükben. A jászberényi üzem termelését pedig kiszervezik külső partnereknek. Az eredmény versenyképesebb termelés: nagyobb hatékonyság, alacsonyabb költségek, kisebb emberigény.

A dolgozói érdekképviseletet már tájékoztatták terveikről, s velük együttműködve méltányos szociális megállapodás kialakításán dolgoznak – nyilatkozta közleményében Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója. Az átszervezés tervét a vállalat helyi üzemi tanácsával is egyezteti a vezetőség, továbbá felveszik a kapcsolatot a helyi munkaügyi hivatallal, hogy az érintett dolgozók munkaerőpiacon történő elhelyezkedésére tervet dolgozzon ki. A kölcsönzött munkavállalók szerződését a mindenkori piaci igények figyelembevételével vizsgálják felül.

nepszava.hu

Illusztráció
Fotó: dycj / Imaginechina


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com