Így találkozik az Északi-és a Balti-tenger

balti tenger

Erről a természeti jelenségről nem is gondolnánk, hogy ilyen egyáltalán létezik, pedig igen és van is rá logikus magyarázat. Most megtudhatjátok, miért ilyen látványos az Északi-és a Balti-tenger találkozása.

Dánia északi részén egy olyan különleges látványosságban lehet részünk, amiről nem is képzeltük volna, hogy ilyen egyáltalán létezik. Pedig lehetséges! Ha elképzeljük, milyen az, amikor két tenger találkozik, arra gondolunk, hogy a víz összekeveredik és azon kívül, hogy a térképen meg van jelölve, hogy melyik tengernek hol van a helye, nem sokat látunk ebből a találkozásból. Kivéve Dánia északi részét, egy Skagen nevű települést, ami egy földnyelven fekszik. Ebből a földnyelvből még egy homokos földnyelv nyúl a tengerbe, a Grenen. Ezen a helyen elég látványos a két tenger találkozása.

A Balti-tengerről

A Balti-tenger a Skandináv-félszigettől délre található, a dán szigetek mellett. A Balti-tenger kicsit különbözik a többi tengertől. A vize kevésbé sós, mint a többi tengeré, mert a sok édesvizű folyó, ami a tengerbe áramlik, mind belehordja az édes vizet. A Balti-tenger vize az Atlanti-óceánéval is cserélődik, viszont az alacsony dán szoros miatt ehhez a folyamathoz több mint húsz év szükséges. A Balti-tenger másik érdekes sajátossága, hogy nincs árapály-jelenség se.

balti1

Északi-tenger

Az Északi-tenger a Balti-tenger szomszédja, ami igencsak közel esik Dániához és  Svédországhoz. Ez a tenger is összeköttetésben van az Atlanti-óceánnal, viszont itt már könnyebben cserélődik a víz. Ez a tenger azért különleges, mert a tengerfenéken nagy mennyiségű kőolaj és földgáz található, ami azt jelenti, hogy a tenger tele van fúrótornyokkal és teherhajókkal. Ez a hatalmas, természetellenes forgalom meglátszik a tengeren, ezért elég feltűnő a két tenger közötti különbség, főleg amikor találkoznak.

balti2

Különböznek

Mivel a két tenger nagyon különbözik egymástól, ez akkor is meglátszik, amikor összetalálkoznak.  Az ember azt gondolná, hogy ilyen csak a mesékben létezik, pedig nem!

balti3

 

Forrás: Érdekesvilág


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com