Így látta a budapesti tragédiát egy kanadai, nyugalmazott hadihajó-kapitány

kanadai haditengeresz

Kaotikusnak írta le azt, amit szerda este a tragédia előtt a Dunán látott Ken W. A. Hoffer nyugalmazott kanadai hadihajókapitány, aki 35 évet töltött el a kanadai haditengerészet kötelékében.

A szakember Közép-európai körúton van, turistaként érkezett Budapestre, és az esős idő ellenére is úgy döntött, hogy elmegy feleségével egy városnéző útra az egyik nagy hajóval. A tengerész elmondta: éppen a vízen tartózkodott, amikor a tragédia történt. A budai part irányából tartottak a pesti partra, amikor a fedélzeten elhangzott a kiáltás, hogy ember a vízben. Mint elmesélte, ilyenkor a legfontosabb, hogy aki csak él és mozog a hajón, a vizet figyelje, hogy hol bukkan fel a szerencsétlenül járt. Így is történt, a hajón minden szempár a folyóra szegeződött. Rövidesen a Margit híd irányából egyre több roncs, székek, fadarabok érkeztek a vízen. A Lánchíd környékén jártak, amikor egymás után három embert láttak a sodrásban, közülük az egyik mozgott, míg a másik kettő mozdulatlanul lebegett a vízen. A kapitány elmondása szerint a sötétben úgy lehetett őket észrevenni, hogy a parti fények bevilágították a vízen lévő emberek arcát. „Kékesen fénylettek a vízen” – emlékszik vissza.

A magyar hatóságok egyetlen egy embert nem tudtak kimenteni élve! A vízben lévő embereket végül civilek és az érkező más hajók mentették ki, a 21 eltűnt sorsáról nincs tudomásuk.

 A kapitány elmondta, hogy időközben végignézte a balesetről nyilvánosságra hozott felvételeket. Szakmai véleménye szerint a híd alá nagy sebességgel érkező svájci szállodahajó óriási hullámot tolt maga előtt, és a hídszűkületben felerősödő hullám mozdította ki a menetéből a jóval kisebb Hableányt. Szerinte a hátulról érkező, erős torlóhullám elkapta a kis Hableány hátsó részét és a meder felé fordította a hajót. Majd eltalálta, felborította a hátulról nagy sebességgel érkező szállodahajó, és a Hableány pillanatok alatt megtelt vízzel és elsüllyedt.

 Ken W. Hoffer szerint a városnéző út során a Dunán kaotikusnak minősíthető állapotokat látott, amit az alábbi felvételek is megerősítenek, hogy mekkora és nem szabályozott az esti turistahajó forgalom.

Mindeközben Dél-Koreában

Érthető módon Dél-Koreában pillanatnyilag nincs fontosabb téma a budapesti hajóbalesetnél: az összes nagy tévécsatorna szinte kizárólag ezzel foglalkozik. A dél-koreai média fő témája mára az lett, hogy miért csak a baleset után tíz perccel kaptak riasztást a hatóságok és az első mentőhajó miért 14 perccel ezután érkezett.

“A környéken lévő más kis hajók és csónakok mentettek, illetve dobáltak a vízbe mentő karikákat, kaotikus állapotok uralkodtak, a kiabáló, vízbe esett embereket próbálták más apró hajók a felszínen tartani. Ezek közül volt olyan, amelyben szintén koreai turisták ültek. Na abba gondoljatok bele.”

- írja Eugenia Lee a koreai tévék tudósításai alapján. A koreai beszámolók kiemelik, hogy a turisták Budapesten hajóra szálláskor nem kapnak semmiféle biztonsági felvilágosítást vagy balesetvédelmi oktatást. Rendszeresen elhangzik a tévében, hogy a hatalmas budapesti hajóforgalom ellenére a magyar fővárosban nincsen azonnali riasztórendszer, ellentétben a Szöult átszelő Han folyóval, ahol 3 perc alatt kell a helyszínre érkeznie a mentőcsapatnak.

“Szakértők szerint a sétahajózás szabályozásának hiánya vezetett balesethez, még ha közvetett módon is”

- írja Lee, aki többször megemlíti, hogy a koreai turisták tömegével mondják le a magyarországi útjaikat.

Forrás, fotó: Kanada Világa Hírportál


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com