Huszonéves magyar fiatalok által épített elektromos autó 195 kilométer tud megtenni 45 forintból

sznergy

A huszonéves fiatalok által épített SZElectricity egyelőre még csak versenyeken indul, de hamarosan akár a városi közlekedést is forradalmasíthatja.

A SZEnergy Team 2005-ben alakult a győri Széchenyi István Egyetemen, azóta fejlesztenek környezetbarát, energiatakarékos meghajtású járműveket. Jelenleg 22 hallgató tagja a csapatnak, munkájukat 6-8 mentor – ők főleg kutatók – segíti.

Maga a projekt igazi összegyetemi együttműködés: a villamos- és gépészmérnököktől az informatikusokon át a gazdálkodás és menedzsmentig mindenféle szakon tanulnak a résztvevők. Szükségük is van a minél vegyesebb társaságra, hiszen egy teljes járművet építenek meg, aminek egyes részfeladatai más-más szaktudást igényelnek.

Már 8 éve állandó résztvevői a Shell Eco-marathonnak, ami a világ legnagyobb energiatakarékossági versenye. Lényege, hogy az induló járműveknek a lehető legnagyobb távot kell megtenniük a lehető legkevesebb energia felhasználásával.

Jelenleg ezen a téren nekik van a harmadik legjobb mérlegük Európában: SZElectricity névre keresztelt autójuk 195 kilométer tud megtenni 1 kilowattóra energia felhasználásával, aminek költsége alig 45 forint.

Elsőre hihetetlennek tűnhet ez az adat, mégis lehetséges. Persze hosszú évek kitartó munkája kellett hozzá, hogy minden szempontból (tehát gépészetileg, valamint informatikai- és villamosságtani területen is) lehető leghatékonyabbra optimalizálják.

A SZElectricity a városi kisautó kategóriában indul a versenyen, tehát van rajta minden olyan berendezés az indextől az ablaktörlőig, ami egy hagyományos utcai járműben is megtalálható. Ez azt jelenti, hogy kisebb átalakításokkal

akár közúti forgalomba is lehetne engedni.

Adódik a kérdés, hogy ha lehetséges ilyen elképesztően alacsony fogyasztású járműveket tervezni, miért nem ilyenekkel vannak tele az utak? Pusztai Zoltán, a SZEnergy Team 22 éves egyik vezetője szerint csak idő kérdése, hogy így legyen: egyértelműen ez a jövő.

szelect2

Ha megnézzük, a nagy autómárkák is egyre inkább az elektromos motorok fejlesztésére koncentrálnak, ezeket próbálják beépíteni a járműveikbe. Először hibridként, de idővel teljes elektromos meghajtással, mint például a Tesla, hogy csak a legismertebb példát említsem

– mondja.

A Tesla és a SZEelectricity között a súly a legnagyobb különbség: előbbiben megvan az a luxusfelszereltség, ami itt szükségszerűen hiányzik, hiszen versenyautóról van szó. Annak hatékonyságához pedig az kell, hogy minél könnyebb legyen. Esetükben ez alig 90 kiló.

Méretei is jóval kisebbek egy átlagos személyautónál: nagyjából olyan hosszú, mint egy Smart, viszont ennél alacsonyabb és keskenyebb. Jelenleg azt sem lehet mondani, hogy egy személy kényelmesen elfér benne, de kisebb átalakításokkal ezen könnyen változtatni lehetne. Egy versenyautónál viszont nem ez a fő szempont.

Az idei Shell Eco-marathonon a 23 éves Gombosi Máté fogja vezetni a járművet, mivel ő a legkönnyebb a csapatban. Mint mondja, ez a legfontosabb szempont, bár a magasság sem mindegy – viszont addig már eljutottak a fejlesztésben, hogy 2 méter alatt viszonylag könnyen be tud ülni bárki a vezetőülésbe.

szelect4

A SZElectricity vezetéséhez nincs szükség jogosítványra, de ez nem jelenti azt, hogy akárki elboldogul vele.

Ugyanis nagyon energiahatékonynak kell lenni: a pályán egyáltalán nem is fékeznek, a lassítást egy motorba épített speciális rendszer oldja meg, ami visszafelé hajtja az autót. (Ez az úgynevezett regeneratív motorfék.)

Feladat az is, hogy a megtett 10 kör mindegyikében megálljanak egyszer, majd újra elinduljanak – így modellezve a városi közlekedést. A legnagyobb kihívás viszont odafigyelni a többi versenyzőre, akik között jó néhány tapasztalatlan is akad. Az autó maximális sebessége egyébként 50 kilométer/óra, de a versenyen átlag 30-cal szoktak haladni, szintén a hatékonyság jegyében. Ezzel még éppen belül tudnak maradni a 45 perces időkorláton.

A jelenleg használt modellt 4 éve fejlesztették ki, azóta a külseje nagyjából változatlan, belül viszont évről évre gyakorlatilag teljesen újratervezik. Átépítik például a futóművet és a fékrendszert, valamint a motort is minden évben kicserélik.

A SZElectricityből jelenleg egyetlen példány létezik, de Pusztai Zoltán szerint a jövőben nincs kizárva, hogy ez, vagy az utódja sorozatgyártásba – és utcai forgalomba – kerüljön. Számukra ez kevésbé perspektíva, továbbra is csak a versenyzésre koncentrálnak. Az egyetemen viszont működik egy kutatócsoport, akik direkt ezen dolgoznak.

A csapat minden tagja teljesen hobbiszinten, elhivatottságból űzi a jármű fejlesztését: tanórákon kívül, délutánonként találkoznak.

Szakmai segítséget ugyan kapnak oktatóiktól, anyagi juttatást viszont egyáltalán nem – a hangsúly a tapasztalatszerzésen van. Magát a fejlesztést egyetemi támogatásokból, pályázatok útján és szponzorok adományaiból oldják meg.

szelect3

 

A különböző részlegek heti szinten, sőt akár gyakrabban is összeülnek, az egész csapat pedig kéthetente tart megbeszélést. A Shell Eco-marathont általában május-június környékén rendezik, de már az előző év szeptemberében elkezdik rá a felkészülést.

Az egyetemi tanév kezdetén összejövünk, megbeszéljük az előző verseny tapasztalatait, valamint azt, miben tudnánk fejlődni a következő alkalommal 

– meséli Pusztai Zoltán.

A fejlesztési irányokat projektekre osztják, ekkor dől el, a tagok közül ki mivel szeretne foglalkozni a tanév során. Többnyire mindenki a saját területéhez csatlakozik – tehát a gépészek a gépészetihez, a villamosmérnökök a villamosságihoz és így tovább –, de persze ez nem kötelező feltétel, ha valaki más iránt is érdeklődik.

Idén még ugyanezzel a modellel indulnak, persze ezúttal is teljesen átépítik belül. Jól állnak a felkészüléssel, már az összes alkatrész gyártás alatt van, hamarosan elkezdik az összeszerelést. Utána egy hónapos tesztidőszak következik, majd ezt követően már itt is van a verseny.

szelect5

szelect6

Jövőre pedig teljesen tiszta lapot kezdenek: már egy éve elkezdték fejleszteni az új autójukat, a formája megvan, nemrég egy szélcsatornás teszten is részt vettek vele Németországban. A tapasztalatok pozitívak, így ha minden jól megy, az idei verseny után teljes erőbedobással a gyártására fognak koncentrálni.

A csapat két vezetője egyelőre nem döntötte el, a jövőjüket is ilyen területen képzelik-e el. 

Ez érdekes kérdés, még van pár évünk az egyetemen és nyilván sok múlik majd azon, milyenek lesznek éppen akkor a piaci körülmények 

– mondja Gombosi Máté. De annyi biztos, hogy műszaki területen szeretnének maradni, kamatoztatva azt a tudást, amit megszereztek.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com