Hungarikum lett a tiszai halászlé és az Egri Bikavér is

halászlé

Sőt, a Kodály-módszer és a magyar pásztor- és vadászkutyafajták is bekerültek közéjük.

Januári cikkünkben már pedzegettük a szegedi halászlé hungarikummá válásának témáját, ahol szakértő interjúalanyunk is azt mondta: inkább tágabb értelmezéssel, a tiszai változatoknak van esélyük elnyerni a bajai testvér által már büszkén viselt hungarikum címet.

Nos, ez most megtörtént: a Hungarikum Bizottság március 21-én a hungarikumok sorába emelte a tiszai halászlét, emellett az Egri Bikavért, a Kodály-módszert és a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat is.

Az MTI információi szerint az egri várban, borászok részvételével tartott sajtótájékoztatón taps fogadta, amikor Fazekas Sándor bejelentette: hungarikummá vált a világszerte ismert vörösbor, az Egri Bikavér.

Férfiak Egri Bikavérrel koccintanak a Hungarikum Bizottság döntését követően az egri várban. Fotó: Komka Péter (MTI)

A márciusi eseményen Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere elmondta: büszke arra, hogy a tiszai halászlé tiszafüredi kezdeményezéssel bekerült a HungAarikumok Gyűjteményébe.

A tiszai halászlevek gyűjtőfogalmába sorolhatjuk a szegedit, a szolnokit, vagy épp az úgynevezett tiszai boros változatot. 

A tiszai receptek egyébként macerásabbak, mint a bajaiak: míg utóbbiban a halat nem passzírozzák, csak simán főzik hagymával és szigorúan ponytból készítik, addig a Tisza mentén először alaplevet készítenek hagymából, paprikából, halaprólékból, majd ha elkészült, átpasszírozzák, és ebben a lében főzik meg az előre felvágott halszeleteket. Ebbe viszont nem kerül tészta, míg a bajait gyufatésztával kínálják.

Tiszai halászlé készül a halászlé hungarikummá nyilvánítása alkalmából szervezett rendezvényen a Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvényen 2017. április 7-én. Fotó: Czeglédi Zsolt (MTI)

A Kodály-módszer egy zenepedagógiai koncepció, ami Kodály Zoltán zenepedagógiai módszereit foglalja össze. Elképzelései a magyar kultúrán alapulnak, és a többi akkori elmélethez is kapcsolódnak, de más környezetben is alkalmazhatók a helyi kultúra népdalainak felhasználásával. A zene- és nyelvtudós, népzenegyűjtő, zeneszerző, pedagógus és kultúrpolitikus Kodály írásaiban és beszédeiben leginkább kultúrpolitikai változásokat sürgetett. „A zene mindenkié” kijelentésével követelte a zene bevezetését az általános képzésbe. Az ő módszertana az, ami szintén hungarikum lett.

A fentiek mellett annak is nagyon örülhetsz, ha fajtiszta pásztor-vagy vadászkutyád van. Ugyanis a tacskó és a vizsla is bekerült a hungarikumok közé.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com