Hogyan használja fel Putyin Magyarországot Európa rombolására

putyin

A Daily Beast című, magát függetlennek tekintő amerikai portál, amely egyebek között elnyerte az amerikai magazinok kiadói szövetségének Az év magazinja díjat, „Hogyan használja fel Putyin Magyarországot Európa rombolására” címmel közölt cikket, amelyben megállapította: a Kreml olyan ideológusokat keres magának, akik osztják az idegengyűlölő nézeteket és ellenségeinek listáját.

A magyarországi alt-right mozgalom – és vetélytársai – tökéletesen illeszkednek ebbe a profilba.

Putyinnak van néhány kulcsfontosságú szövetségese az EU-ban. Egyes országokban ezek marginális elemek, másutt, mint Franciaországban, vagy Hollandiában versenybe szálltak a hatalomért, de végül kudarcot vallottak.
Ám Magyarországon Putyin lelki társa maga a miniszterelnök, Orbán Viktor. Ő Putyin sok más szövetségéhez és védelmezőjéhez hasonlóan (az Egyesült Államokat is beleértve), a migráció elleni harcot tette meg központi témájává, és még tovább is ment, amikor egy másik magyart azonosított a „gonosz liberalizmussal”. Múlt hónapban Magyarország egyedülálló konferenciát rendezett az üldözött keresztények számára. Orbán megnyitójában bírálta Európát, amiért az úgymond „feladja keresztény gyökereit”, és „veszélyes szélsőségeseket enged be”. Soros György, Orbán egykori támogatóját most a miniszterelnök első számú ellensége. Orbán Sorost a minap „Sátánnak” nevezte, azzal, hogy muzulmán migránsokat akar Európába hozni.

Ez sok alt-right követőjét boldoggá tesz, mind Magyarországon, mind Oroszországban. Vlagyiszlav Szurkov, a Kreml egyik szürke eminenciása hétfői cikkében azt írta: „Azok a dolgok, amelyek nemzeti szintre emelkednek Amerikában, a határain túl globálissá válnak”. Moszkvai tisztségviselők tapsoltak Orbánnak, üdvözölték a határon felhúzott kerítéseket, és különösen dicsérték azt, ahogyan Budapest bírálja az európai demokráciát. „A Kreml sok energiát fordított arra, hogy a balti államokban, a Balkánon és Nyugat-Európában diszkreditálja az EU politikáját, de a magyar vezetőt nem kellett meggyőzni, mivel Putyin és Orbán azonos vonalak mentén gondolkodik, és Orbán az eszméinek odahaza nagy támogatást szerzett” – írta a szerző.

Magyar politikusok…

Magyar politikusok az ukrán törvényeket sértve felkeresték a Krímet és a lázadó donyecki medencét, hogy demonstrálják a Kreml iránti lojalitásukat. Putyin és Orbán a jelek szerint egyetért a demokratikus szabadságjogokról és a Soros általi fenyegetésről szóló nézetekben is. Szergej Markov, a Kreml egyik tanácsadója a portálnak kifejtette: „Szoros kapcsolatokat ápolunk minden magyarországi jobboldali ideológussal, mert a Washington által irányított Európai Unióban ez az egyetlen hely, ahol a vezetők elég bátrak ahhoz, hogy kimondják azt, amit mindenki gondol a migránsokról és a liberálisokról”. Tény, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, ahol több szélsőjobboldali párt is vetélkedik a kormányzó párttal abban, hogy ki tud a leginkább gyűlölködő módon beszélni az idegenekről.

Erő és Elszántság szervezet…

Júniusban megalakult az Erő és Elszántság elnevezésű szervezet, hogy versenyre keljen a legnagyobb szélsőjobboldali párttal, a Jobbikkal. A csoport militánsai náci ideológiát követnek, és harcolni akarnak „az élettér megtartásáért”, azt remélve, hogy ezzel szavazatokat szereznek a tavaszi választásokon. Budapesten nem látni közel-keleti, vagy afrikai menekülteket, viszont Soros György képe látható éjjel-nappal kivilágítva minden buszmegállóban, az állítólagos „Soros-tervvel” kapcsolatos kérdések mellett. Orbán felszólította a magyar titkosszolgálatokat, hogy kémkedjenek a „Soros-birodalom” ellen, és egyik szokásos, péntekenkénti rádióinterjújában azt mondta, hogy Soros azt akarja látni, hogy Magyarországot „elítéljék, megbélyegezzék, és rákényszerítsék, hogy megváltoztassa migrációs politikáját”. „Magyarországon beteges az idegengyűlölet és az idegenektől való félelem, és ez a félelem csúnya incidensekhez vezet” – írta Anna Nemtsova, a neve után ítélve orosz szerző, majd ismertette az Őcsényben történteket. Szigetvári Viktor a portálnak elmondta: sírt a szégyentől, amikor látta, hogy a paranoia mit tett az őcsényiekkel. Az ott történtek ismerősek az orosz füleknek:

Oroszországban minden évben náci szervezetek ezrei vonulnak fel, és azt kántálják: „Sieg heil!”

Idegenekkel szembeni gyűlöletet…

Az idegenekkel szembeni gyűlöletet táplálja a szegénység, a munkanélküliség és az illúzióvesztés. A Kreml egyfelől flörtök a szélsőjobboldali csoportokkal, másfelől letartóztatja az ultra-nacionalista vezetőket: a múlt héten Vjacseszlav Malcev nacionalista vezető mintegy 400 hívét vették őrizetbe azzal a váddal, hogy forradalmi terveket szőnek Putyin megdöntésére. Ám a letartóztatások azonban nem állítják meg az erőszakos xenofób bűncselekményeket: a Szova Központ elnevezésű orosz intézet szerint 2016-ban legalább kilenc ember vesztette életét, és 72 sebesült meg ilyen cselekményekben.

A továbbiakban a cikk Bencsik Andrást, a Demokrata című sajtóorgánum főszerkesztőjét idézi, aki azt mondta egy interjúban: évek óta várt erre a politikára. Az amerikai portálnak kifejtette: „Soros veszélyes, keresztényellenes, és nem csupán Magyarországra nézve veszélyes, hanem azzal fenyeget, hogy lerombolja egész Európát. Bencsik Nemcovát az irodájában fogadta, amelyet – mint a szerző írja – kardok, páncélok és egy Nagy-Magyarország térkép díszítenek. Bencsik kitartott amellett, hogy Soros „kinevet bennünket, meg kell állítanunk”.

Bencsik szerint Orbán és a pártja „bátran” használ alt-right retorikát, noha a szavazásra jogosultak mindössze 44 százaléka adta le voksát a migráció-ellenes népszavazáson. Bencsik elkötelezett magyar nacionalista, jól beszél oroszul, gyakran látogatja a budapesti orosz nagykövetség, és a kulturális intézet eseményeit, és nemrég Moszkvában járt a fiával és egy szintén fideszes barátjával, hogy részt vegyen egy nemzetközi biztonsági kérdésekkel foglalkozó konferencián. „Boldog vagyok, hogy Vlagyimir Putyin ennyire szereti felkeresni Budapestet” – mondta széles mosollyal.

A cikk emlékeztetett rá, hogy Putyin idén kétszer járt Magyarországon…

És úgy tűnik, hogy Orbán is szeret Moszkvába menni. A cikk beszámolt a paksi bővítésről aláirt szerződésről, majd Martin József Pétert, a Transparency International magyarországi szervezetének ügyvezető igazgatóját idézte, aki szerint aggodalmat kelt a szerződés körüli korrupció, mert nem lehet hozzájutni a projekt finanszírozásával kapcsolatos, államtitoknak minősített részletekhez. Martin kérdésre kifejtette:

„A rezsim nem olyan szigorú, mint Azerbajdzsánban, vagy akár csak Oroszországban, de valahol a liberális demokrácia és a diktatúra között áll, afféle hibrid, amelyben névlegesen vannak intézmények és szabad választások, de valójában a választások nem tisztességesek, és a legtöbb intézményt megszállta a hatalom”.

Újra Szigetvári Viktort idézve a szerző beszámolt arról, hogy amikor Szigetvári egy élő tévévitában arról kérdezte ellenfelét, hogy miért folytat Magyarország antiszemita támadást Soros ellen, Fideszes partnere, Németh Szilárd az élő adásban egyszerűen felállt, és otthagyta. Szigetvári szerint a Soros elleni egész kampány végső soron a zsidókról szól,

„a kampány egész narratívája és jelképes kontextusa a harmincas évek narratívájára emlékeztet, továbbá erőszakot és alt-right agressziót sugall”.

A magyar liberálisok harcoltak azért, hogy véget vessenek a Soros és a menekültek elleni, Európában elfogadhatatlan gyűlöletbeszédnek. Sok magyar fiatal vonult fel Soros mellett, azt akarják, hogy Soros Györgyre segítségéért, az évtizedek során a magyar oktatás, kultúra és tudomány fejlesztésére adott milliárdjai alapján emlékezzenek.

A kormány azonban hajthatatlan. Kovács Zoltán szóvivő a portálnak nyilatkozva kijelentette:

„Nézze meg a környező világot: nem liberális. Azért vagyunk itt, hogy megakadályozzuk, hogy a liberálisok mindent maguknak sajátítsanak ki, mintha csak ők egyedül találták volna fel a jog uralmát és a választásokat”

. Magyarország liberalizmus elleni álláspontja olyan erős, hogy még a Kreml ügynökeit is inspirálhatja mind Európában, mind odahaza.

„A mi ortodox köreinkben Sorost szintén sátánnak tekintik”

Leonyid Resetnyikov, az orosz külföldi hírszerzés nyugállományú altábornagya azt mondta a portálnak: „Orbán jobboldali kormányát ideális politikánk példaképének tekintjük. Oroszországban – Magyarországtól eltérően – még nem jött létre erős jobboldali párt”. Resetnyikov jelenleg a Cárgrád elnevezésű tévéadó elnöke, amelyet 2015-ben Alekszander Dugin, szélsőjobb nacionalista és Konsztantyin Malofejev orosz oligarcha hozott létre – jelenleg mindketten amerikai szankciók alatt állnak.

A Cárgrád küldetése az, hogy támogassa a Donbasz Kijev- és nyugat-ellenes mozgalmát. Saját állítása szerint jelenleg tízmillió nézője van. „A mi ortodox köreinkben Sorost szintén sátánnak tekintik” – mondta Resetnyikov. A Cárgrád örömmel számol be a bátor és átgondolt magyar politikáról, mert az egyfajta világítótorony a nagyrészt kudarcos Európai Unióban”.

Ara-Kovacs Attila


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com