Hivatalos: a magyar a világ egyik legnehezebb nyelve

nyelv

Nem mi mondjuk, hanem a szakértők. Európában csak a finn, a grúz és az észt került a miénkkel egy nehézségi kategóriába.

Öt nehézségi kategóriába sorolta a világ nyelveit az amerikai Foreign Service Institute (FSI), az amerikai kormány külföldi képzéseiért felelős ügynökség. Ez alapján pedig hivatalossá vált, hogy a miénk az egyik legnehezebb nyelv a világon, a magyart ugyanis – a finn, a grúz és az észt mellett – az ötös skálán a 4+ kategóriába sorolták.

A rangsor felállításához az FSI azt vette figyelembe, hogy a külföldi országokba delegált amerikai diplomaták mennyi idő alatt képesek megtanulni a helyi hivatalos nyelvet. Az első kategóriába sorolt nyelveket így megközelítőleg 24, a másodikba soroltakat 30, a harmadikba 36, a negyedikbe 44, az ötödikbe kerülteket pedig 88 hét alatt képesek megtanulni.

A 4+ kategóriába sorolt nyelvekhez az FSI nem rendelt pontos időintervallumot, mindössze annyit írt hozzájuk, hogy ezeket nehezebb megtanulni, mint a negyedik kategóriába eső nyelveket.

Az FSI szerint tehát nagyjából egy évbe telik, amíg egy átlagos amerikai diplomata képes megtanulni magyarul.

FSI_Language_Difficulty_Map

Az amerikaiak által legkönnyebben elsajátítható nyelvek közé – vagyis az első kategóriába – az FSI a germán és az újlatin nyelveket sorolta, ezek ugyanis komoly átfedéseket mutatnak az angol szókinccsel vagy a nyelvtannal. A második kategóriába érdekes módon egyedül a német tartozik. A harmadikba az indonéz, a maláj és a szuahéli nyelvet sorolták. A legnépesebb csoport a negyedik, ide ugyanis nem kevesebb, mint 42 nyelvet soroltak be a világ legkülönbözőbb pontjairól.

A mi csoportunkba a magyar mellett Európából a finn, a grúz és az észt nyelvet sorolták, míg Ázsiából a mongol és a vietnami nyelvet – örökre megerősítve, amiben belül eddig is biztosak voltunk, hogy a magyar a világ egyik legnehezebb nyelve.

Az ötödik kategóriába 5 nyelvet sorolt az FSI: az arab, a kantoni, a mandarin, a japán és a koreai nyelvet. Ezeket egy átlagos amerikai diplomatának csaknem két évig kell tanulnia.

Forrás: Big Think / Qubit


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com