Hirdetésblokkoló megoldást épít a Chrome böngészőbe a Google

google chrome

Beépített, alaphelyzetben bekapcsolt állapotban lévő hirdetésblokkoló megoldást épít a Chrome böngészőbe a Google. A vállalat állítja, csak egy tisztább internetet szeretne, és a blokkoló igazából nem is blokkoló, csupán egy szűrő.

De hívjuk akárhogy, a megoldás alaposan felboríthatja a világon mindenhol javarészt hirdetési bevételből élő online médiát.

Úgy tűnik, a Google tényleg nem viccel, és jövőre meglépheti azt, ami bedöntheti a fél internetet. Április közepén szellőztették meg először a hírt, hogy a Chrome böngészőbe saját hirdetésblokkolót építenének a fejlesztők, most pedig úgy tűnik, jóval többről van szó, mint egy “egyszerű” pletykáról.

Kezdjük rögtön az elején: a Google maga is hirdetésekből él, így ha a saját hirdetései átmennének a szűrőn, másokét pedig letiltaná, az minden bizonnyal azonnal egy rakás pert akasztana a cég nyakába. Éppen ezért a Google szerint nem is erről, hanem a felhasználók “védelméről” van szó. A Chrome leendő funkciója ugyanis csak azokat a hirdetéseket szűrné ki, amelyek túl idegesítőek/zavarók a júzereknek. De persze azt, hogy ez mit jelent, a Google emberei döntik majd el. Segítségül pedig a Facebook, a The Washington Post és a világ második legnagyobb médiavállalata, a News Corp. küld majd embereket a “nagytanácsba”.

The Verge információi szerint az idegesítő kategóriába az olyan hirdetések sorolhatók, mint például az automatikusan, hanggal elinduló videók, vagy épp azok a felugró reklámok, amik a teljes képernyőt elfoglalják. Sridhar Ramaswamy, a Google hirdetésekért felelős részlegének vezetője most azt mondja, a szabály alól még a Google saját hirdetései sem jelentenek majd kivételt.

A The Wall Street Journal információi szerint éppen ezért a cég nem is hirdetésblokkolónak, hanem szűrőnek nevezi a leendő új funkciót, hiszen az csak bizonyos reklámokat tiltana le. A fejlesztés mobilon és asztali gépen futó Chrome-ban is be lesz építve, várhatóan be sem kell majd kapcsolni, alaphelyzetben aktív lesz.

Kétségtelen, hogy a Google lépését több szempontból is érdemes lesz megvizsgálni. Egyfelől a funkció jó célt szolgálhat, hiszen így kényelmesebb és gyorsabb lesz a böngészés, ugyanakkor visszaélésre is okot adhat a Google részéről. Ráadásul ezzel olyan dologra kényszeríti a hirdetésből élő oldalakat, ami jelentős mértékben befolyásolhatja a bevételeiket.

A Chrome fejlesztői ugyanakkor egy olyan opciót is beépítenek majd a böngészőbe, amin keresztül a látogatók pénzzel támogathatják az általuk böngészett weboldalt, ezzel kompenzálva a hirdetések miatt kieső bevételeket. Hogy a pénzküldésre aztán hányan fognak rányomni, például egy hazaihoz hasonló pénzügyi erővel rendelkező társadalomban, azzal kapcsolatban sajnos nem túl jó előérzeteink vannak.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com