Hiába ment át az ellenőrzésen, a detroiti repülőtér biztonsági őrei mindenáron le akarták vetetni a turbánját a szikh utassal

Navdeep Bains

A Trump-adminisztrációnak hivatalosan is bocsánatot kellett kérnie egy kanadai minisztertől, miután a detroiti reptéren kétszer is arra kérték a biztonsági szolgálat emberei, hogy vegye le a turbánját.

Igen, a turbánját, Kanadában ugyanis az innovációval, tudománnyal és gazdasági fejlesztéssel foglalkozó minisztériumot egy szikh származású férfi, Navdeep Bains vezeti.

Neki pedig szokása, hogy inkognitóban utazik, éppen azért, hogy megtapasztalja, mit élnek át az átlagemberek, mikor el kell jutniuk A pontból B-be. Tavaly áprilisban is így indult vissza Torontóba, miután tárgyalt a Kanadával szomszédos Michigan állam vezetőivel. A története elég tanulságos:

Bains azt mesélte egy csütörtökön megjelent interjúban, hogy már áthaladt az ilyenkor szokásos biztonsági ellenőrzésen – azaz a fémdetektor leellenőrizte – viszont viselte a turbánját, amely jellemző a szikh népcsoportra. Az ellenőrzés után pedig megállította egy biztonsági ember, és közölte vele, hogy neki további ellenőrzésen kell átesnie.

“Azt mondta, vegyem le a turbánomat, én megkérdeztem, miért kéne levennem a turbánomat, amikor a fémdetektor megfelelően működött?” – mondta a miniszter az interjúban. Egyébként is, az Egyesült Államok szabályai külön engedélyezik a szikheknek, hogy a biztonsági ellenőrzés közben viselhessék a turbánjukat. Bains ezért visszautasította a kérést, a biztonságis pedig nem erősködött, hanem továbbengedte.

De amikor a miniszter később odament a kapuhoz, amely a repülőhöz vezette volna, odalépett hozzá a biztonsági szolgálat egy másik tagja, és ő is azt kérte, hogy vegye le a turbánját.

A miniszter újra megismételte, hogy már áthaladt minden biztonsági ellenőrzésen, de itt már nem úszta meg ennyivel, mert a biztonságis arra kérte, hogy igazolja magát. Erre odaadta a diplomata-útlevelét.

Bains szerint ami ezután jött, az bőszítette fel a leginkább: miután az őr megtudta, hogy diplomata, azt mondta neki, hogy minden rendben. “Ez nem megfelelő válasz” – mondta a miniszter.

Az eset miatt a kanadai külügyminiszter hivatalosan a nemtetszését fejezte ki az Egyesült Államok kormányának, amelynek a belbiztonsági és a közlekedési minsztériuma is bocsánatot kért.

Guardian/444.hu

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com