Hiába kért kegyelmet az ENSZ, kivégezték a magyar származású rabot

William Morva

Magyar idő szerint péntek hajnalban három méreginjekcióval kivégezték az amerikai–magyar származású, 35 éves William Morvát az amerikai Virginia államban – a kettős gyilkosságért halálra ítélt férfi csak a kivégzés előtt néhány órával tudta meg: nem kap kegyelmet Terry McAuliffe kormányzótól, hiába kérte ezt több érdekvédő szervezet, sőt az ENSZ is.

McAuliffe ráadásul úgy döntött a végrehajtás mellett, hogy maga sem támogatja a halálbüntetést, de ezt ebben az esetben szükségesnek tartotta.

William Morvát kettős gyilkosságért ítélték halálra: mint az Index beszámol róla, 2006-ban, 24 éves korában egy szökési kísérlet során lelőtt két embert. Akkoriban előzetes letartóztatásban ült betörések és rablási kísérlet miatt. Csupán néhány nap volt hátra a kitűzött tárgyalásáig, amikor megpróbált megszökni a kórházból, ahol őrizték. Az egyik áldozata a kórház egy fegyvertelen biztonsági őre volt, a másik egy tizedes, akit a keresésére küldtek.

Az ’56-os magyar disszidens gyermeke azonban családja szerint súlyos mentális problémákkal küzd, és állítólag ez is előidézhette a 2006-os vérontást: téveszmék üldözték, azt hitte, hogy a börtönben veszélyben van az élete, azért próbált elmenekülni. Skizoptip személyiségzavarát több elmeorvosi vizsgálat is megerősítette, ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy halálbüntetés helyett életfogytiglani börtönre ítéljék.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com