Hiába a szankciók, átrepülhetett a fejünk felett egy orosz fegyverszállítmány

orosz harckocsi

Ami Romániának nem fért bele, azt Magyarország vállalta a jelek szerint: a magyar légtéren keresztül küldhettek orosz tankokat a szerb vevőnek.

Románia nem engedélyezte, hogy Oroszország a Dunán keresztül szállítson fegyvereket Szerbiába, arra hivatkozva, hogy az orosz fegyvereladásokra vonatkozóan szankciók vannak érvényben a nyugati szövetségi rendszer legtöbb országában, így Romániában is a Krím megszállása és Oroszországhoz csatolása óta. A fegyverek ettől függetlenül megérkeztek, sajtóértesülések szerint légi úton, a magyar légtér használatával – írja az AP értesülését idéző 444.hu.

A szerb médiában megjelenő hírek szerint eddig 10 páncélozott jármű érkezett Szerbiába, de az Oroszországgal kötött megállapodások értelmében jön még 30 használt T-72-es harckocsi, és 20 BRDM–2 úszóképes páncélozott felderítő jármű (valószínűleg ebből a modellből érkezett már 10 darab légi úton).
Aleksandar Vucic szerb elnök üdvözölte a fegyverszállításokat, és magasztalta az orosz segítséget a szerb haderőfejlesztésben. A járművek szállításáról annyit mondott, az a fontos, hogy azok Szerbiában vannak, hogy hogyan szállították őket, az pedig csak rájuk tartozik.
Magyarországon egyébként elvileg ugyanazok a szankciók érvényesek Oroszországgal szemben, mint Romániában.
– jegyzi meg a magyar hírportál.

Az orosz fegyverszállításokat és a szerb haderőfejlesztést a NATO részéről korábban több kritika is érte, az amerikaiak szerint ez a program ugyanis alááshatja az amúgy is törékeny békét a Balkánon. Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, ha válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

nepszava.hu

Fotó: Vitalij Ankov / Sputnik/AFP


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com