Hét rettegett anyós a történelemből

rettegett anyós

Anyósok. Férjünk vagy feleségünk édesanyja a reprezentatívnak nem tekinthető felmérések szerint ritkán tartozik kedvenc rokonaink közé. Viccek tömkelege született már rossz anyósokról, és a történelemből is számos példát ismerünk arra, hogy az egyik házasfél édesanyja nem feltétlenül a legnagyobb szívélyességgel közeledett gyermeke választottjához. Íme hét hírhedten rossz anyós az elmúlt évszázadokból.

Makaróni és méreg

Bona Sforza milánói hercegnő 1518-ban ment hozzá az első felesége, Szapolyai Borbála (Szapolyai János húga) halála miatt nem sokkal korábban megözvegyült, nála 27 évvel idősebb I. (Öreg) Zsigmond lengyel királyhoz. A művelt, okos nő aktívan részt vett a Lengyel Királyság politikai és pénzügyi életében. Befolyása ellenére sem tudta megakadályozni az egyetlen fia, a későbbi II. Zsigmond Ágost és a Habsburg Erzsébet osztrák főhercegnő közötti házasságot. A magát itáliai udvartartással körülvevő, a makarónit a lengyelekkel megismertető királyné egy pillanatig nem titkolta a menye iránt érzett ellenszenvét, aki két évvel az esküvő után, 1545-ben halt meg – egyes híresztelések szerint az anyós mérgének következtében. 

Zsigmond következő felesége szeretője, a litván hercegi családból származó, az általa titokban elvett Radziwiłł Barbara volt, akit Bona Sforza szintén nem zárt a szívébe, és rosszallásával a királyi udvarban is sokan egyetértettek. Barbarát öt hónappal azt követően, hogy 1550. december 7-én – miután férje örökölte a trónt – királynévá koronázták, egy rejtélyes betegség döntötte le a lábáról, és 1551. május 8-án meghalt. Egyes – a neves történész, Norman Davies szerint erős gyanúval alátámasztott – feltételezések szerint az anyakirályné mérgezhette meg, ám konkrét bizonyítékok erre sincsenek.

Ács Tibor Adrián teljes, a Múlt-kor történelmi magazin 2017. téli számában olvasható cikkébenhelyet kapott még 2. Medici Katalin, 3. Ferenc József édesanyja, a befolyásos és célratörő Zsófia Friderika Dorottya Vilma bajor királyi hercegnő, 4. Marija Fjodorovna cárné, II. Miklós cár édesanyja, 5. Franklin Delano Roosevelt elnök édesanyja, 6. Harry Truman anyósa, és 7. a tragikus sorsú Teleki Pál édesanyja.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com