Hazarendelte budapesti nagykövetét a Palesztin Hatóság

izrael

Ausztria, Csehország és Románia mellett Magyarországról is hazarendelte konzultációra nagykövetét a Palesztin Hatóság. Azután döntöttek így, hogy az érintett országok képviselői részt vettek a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitóján.

Palesztin Hatóság szerint azzal, hogy május 13-án, cseh, román, osztrák és magyar képviselők részt vettek Benjamin Netanjahu fogadásán, egy olyan nemzetközi protokollt szegtek meg, hogy az 1993-as oszlói egyezmény alapján Jeruzsálem státuszáról – ahová ugye Donald Trump áthelyeztette az amerikai nagykövetséget – a tárgyalás egy későbbi fázisában kellett volna a feleknek egyetértésben dönteni. A palesztinok szerint ezzel a lépéssel Magyarország is azok közé csatlakozott, amely egyoldalúan, jogot sértve elismerte Jeruzsálemet Izrael egyedüli és osztatlan fővárosának. A város keleti részét a palesztinok fővárosuknak tekintik.

Az autonóm terület budapesti nagykövete a Hír TV-nek azt mondta: szeretné, ha Magyarország világossá tenné: támogatja-e az izraeli–palesztin konfliktus tárgyalásos megoldását vagy sem. „Mi nem értjük ezeknek az országoknak az álláspontját. Most akkor támogatják azt a békefolyamatot, amely a kétállami megoldásról szól, vagy sem? Elismerik a palesztinok jogát ahhoz, hogy a saját országukban élhessenek? Hogy egy szabad, független, életképes palesztin államban élhessenek? Nos, mi ezt szeretnénk megtudni” – húzta alá Marie Antoinette Sedin, a Palesztin Hatóság budapesti nagykövete.

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com