Hatalmas tömegek tiltakoztak Szlovákiában a korrupció és az újságírógyilkosság miatt

fico

A rendszerváltás óta nem voltak ekkora tüntetések Szlovákiában.

  • Becslések szerint 30–40 ezres tömeg gyűlt össze péntek este a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés terén, hogy „a tisztességes Szlovákiáért” tüntessen. Az itt készült képekből válogattunk.
  • De nem csak ott voltak megmozdulások: Szlovákia több tucat városában – köztük magyarlakta településeken is – délután öttől gyülekeztek a tüntetők a köztereken, írja az Új Szó.
  • A tüntetés a Ján Kuciak emlékére rendezett múlt heti „gyászmenet” folytatásának tekinthető, ám attól eltérően a mostani megmozdulások szervezői követeléseik között már nyíltan megjelölték a kormány távozását is.
  • Robert Fico kormányfő szerint a politikai válság oka Soros György, és ma Orbán Viktor is sietett egyetérteni vele. De a tüntetők szemmel láthatóan nem így gondolták.
  • A pozsonyi pódiumon elsőként Štefan Hríb, a .týždeň hetilap főszerkesztője tartott beszédet. Az Új Szó tudósítása szerint Hríb arról beszélt: 

az antiszemitizmus már nem Kotlebáék [az újfasiszta Mi Szlovákiánk párt] privilégiuma, a sorosozással közjogi méltóságok is csatlakoztak ehhez.  

Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Fotó: JOE KLAMAR/AFP

“Az újságírógyilkosság a korrupt rendszer eredménye”Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Robert Fico és a külügyminisztere fotóit tartják a tüntetők. A felirat és a dekoráció megértéséhez nem kell szlovák nyelvtudás. Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Ez az üzenet is elég egyértelmű. Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Ján Kuciak és a szintén meggyilkolt barátnője képe egy emlékhelyen. Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Fotó: JOE KLAMAR/AFP

444.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com