Hatalmas Budapest költségvetés hiánya

tarlos-szerint-demszky-biztos-beszolna-orbannak-azert-nem-hivjak-meg

A Fővárosi Közgyűlés szerdán tárgyalja Budapest idei költségvetésének tervezetét.

A javaslat szerint a város az idén 266,0 milliárd forint bevétellel és 380,0 milliárd forint kiadással számolhat, a finanszírozási hiány 114 milliárd forint lesz – írja a Világgazdaság.

A tervezet szerint a hiányt három forrásból fedezik: 25,3 milliárdot az előző évek maradványaiból, 66,7 milliárd forintot új hitelek felvételéből, további 27,9 milliárdot pedig a meglévő befektetések értékesítéséből teremtenek elő.

Annak ellenére, hogy a konjunktúra csúcsán van a magyar gazdaság, a költségvetési előterjesztés a kockázatok részletezésével indul: a 2017 óta tartó béremelkedéssel lépést kell tartaniuk az önkormányzati cégeknek is a munkaerő magtartása érdekében, ami növeli a működési kiadásokat. Jelentős többletkiadással jár a 3-as metró pótlása is, és a korábbi 5-ről 10 milliárd forintra nő a főváros által fizetendő szolidaritási adó.

A kiadásokat részben ellensúlyozza az iparűzési adó 15,7 milliárd forintos többlete, ám még ez is kevés a működési bevételek és kiadások kiegyensúlyozásához – ezért van szükség 25 milliárd forintnyi pénzmaradvány felhasználására.

Forrás: Világgazdaság

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com