Hatalmas a káosz, ősszel késhet a nyugdíjak kifizetése

nyugdij1
Novembertől a Magyar Államkincstár fizet az időseknek, a nyugdíjfolyósító beolvasztása viszont még sehol nem tart, az Orbán-kormány célja pedig a beolvasztással valószínűleg az, hogy egy kézben legyen minden nyugdíjas adata, akit a kampányban meg akar szólítani. Közben a nyugdíjfolyósító munkatársai éhbéréért, a teljesítőképességük határán dolgoznak.

Kaotikus állapotok uralkodnak a Magyar Államkincstárnál (MÁK), ami miatt késhet a nyugdíjak kifizetése, és az sem elképzelhetetlen, hogy kéthavi nyugdíjat összevontan kapnak meg az idősek – derül ki a Népszavacikkéből.

A MÁK novembertől veszi át az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság feladatait, a szervezetet beolvasztják. A lap kincstári forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a MÁK aligha fog készen állni arra november elsején, hogy a kifizetéseket határidőre teljesítse az ONYF, és így a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) beolvasztása a szervezetbe pedig annyira nincs előkészítve, hogy valószínűleg decemberig várni kell rá.

Nem segít az sem, hogy a szervezetek munkatársainak ezekben a hetekben kell kiszámolniuk a kiegészítő nyugdíjemeléseket és most először a nyugdíjprémiumokat is. A MÁK-nál és a NYUFIG-nál a sok munka miatt mindenki a végkimerülés szélén, a teljesítőképessége határán dolgozik alacsony bérért. Utóbbi miatt sokan már a sztrájkra hajlanak. A MÁK munkatársai el is jutottak ennek az előkészítéséig, mígnem sikerült asztalhoz kényszeríteniük és van is esély a megállapodásra a fizetések emeléséről. A NYUFIG-nál eközben sokan megélhetési gondokkal küzdenek: kilenc éve nem emelték az illetményalapjukat, eltörölték a 13. havi bérüket, megszűnt az üdülési hozzájárulásuk, nem kapnak BKK-bérletet, pedig korábban a Köztisztviselők Napján is kaptak egyhavi plusz jövedelmet, karácsonykor elszámolt túlórapénzt, munkáltatói hozzájárulást az önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekhez. Évi százezreket buktak, miközben a bérük értéke öt év alatt ötödével csökkent – írja erről a Népszava.

A hangulatnak az sem kedvez, hogy a nyugdíjbiztosítás egységes igazgatási rendszerének átszervezésével nehéz lett a munka is, felkészülési időt sem kapnak a mindenféle előkészítés nélkül  rájuk rótt feladatokra, és ha ez nem lenne elég, akadozik a kapcsolatuk a nyugdíjigények elbírálását, a nyugdíjak megállapítását végző kormányhivatalokkal, járási hivatalokkal. emiatt sokan elhagyják a pályát. Amíg hat éve 1100-an dolgoztak a NYUFIG-nál, most már csak 700-an vannak.

Ami pedig a nyugdíjbiztosítás átszervezését illeti, sokan úgy vélik, hogy a MÁK-ba történő beolvasztás célja csak az, hogy a több millió idős ember adatait rejtő adatbázis egy kézbe kerüljön. Ez az adatbázis a Fidesz aztán a nyugdíjasok megszólítására használhatja a kampányban. Már az Erzsébet utalvány is csak címlista-frissítés volt, a NYUFIG-ot pedig az Orbán-kormány amúgy is leplezetlenül politika feladatok ellátására – például a nemzeti konzultáció leveleinek postázására – használja.

Dancsó József, a MÁK elnöke egy hónapja az M1-nek még úgy nyilatkozott, hogy az ONYF beolvasztása miatt nem fog csúszni a nyugdíjak kifizetése.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com