Harmincezer forinttal lesz jövőre magasabb a minimálbér Szlovákiában, mint Magyarországon

89FA3C1F-E079-4268-BA51-CBFB6DCCE295

Több mint harmincezer forinttal lesz jövőre magasabb a minimálbér Szlovákiában, mint Magyarországon, ezzel a nettó bérek 124 ezer forintra nőnek, míg hazánkban 92 ezer forint lesz a 2018-tól érvényes minimálbér – írja a Magyar Nemzet.

Ebből a szempontból Szlovákia jobban teljesít hazánknál. Mivel a szlovák életszínvonal és az ottani átlagkeresetek magasabbak a magyarországinál, arányaiban sokkal kevesebben vándoroltak ki. Sőt, északi szomszédunk egyfajta befogadó országként viselkedik a régióban, sok magyar is Szlovákiában vállalt munkát – mondta Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogyan tudják a vállalatok kigazdálkodni a minimálbér-emeléssel kapcsolatos pluszköltségeket, bár kétség sem férhet hozzá, könnyebben, mint a hazai vállalkozások. Szlovákiában ugyanis egy eurós nettó fizetés 1,75 euróba kerül a cégeknek. Ez sokkal olcsóbb, mint Magyarországon, ahol a vállalatoknak 1,98 euróba kerül, hogy egy eurós nettó fizetést tudjanak a munkavállalóiknak átutalni.
Forrás: mno.hu-sztarklikk.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com