Hadiállapot Ukrajnában, részleges sorozást rendeltek el

Petro Porosenko ukrán elnök

Részleges sorozást rendelnek el Ukrajnában, miután az elnök aláírta a rendeletet a hadiállapot bevezetéséről-írja a hvg.hu

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta a hadiállapot bevezetéséről szóló rendeletet, a dokumentum elérhető az államfő hivatalos internetes oldalán is. (Ukránul itt.)

A hadiállapot mai hatállyal lép életbe és hatvan napig marad érvényben. Ezzel kapcsolatban az államfő utasította a vezérkart, rendeljen el részleges sorozást.

Az ukrán parlament ma helyi idő szerint 16 órakor (magyar idő szerint 15 órakor) összeül, hogy tárgyaljon a hadiállapotról.

Vasárnap Oroszország tüzet nyitott az ukrán haditengerészet hajóira a Kercsi-szorosnál, majd az orosz különleges erők három hajót el is foglaltak.

Ukrajna magyarországi nagykövetsége arról adott ki közleményt: az ország kormányának bizonyítéka van arra, hogy a támadás az ukrán hajók ellen nem hiba vagy baleset volt. Az ukrán hadseregnek hat sérültje van, küzülük ketten sérültek meg súlyosan, egy ember van kritikus állapotban.

Ukrajna arra számít, hogy folytatódik az orosz agresszió és a provokációk a Fekete-tengeren – tették hozzá.

Porosenko korábban arról beszélt: nem zárható ki, hogy Oroszország más, köztük szárazföldi műveletekre készül Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen. Hangsúlyozta, hogy a hadiállapot bevezetése nem jelent hadüzenetet. “Semmiképpen sem jelenti azt, hogy Ukrajna bármilyen támadó műveletet készülne végrehajtani. Ukrajna senkivel sem akar háborúzni. A hadiállapotot kizárólag védelmi céllal vezetjük be – szögezte le.

hvg.hu

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com