Háborúshoz közeli helyzet alakult ki szombaton Izrael és a Gázai övezet határvidékén

izrael palesztina

Az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász  szervezet éjjel óta több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre, amire az izraeli hadsereg a 2014-es Erős szikla fedőnevű hadművelet óta a legerősebb légicsapásokkal felelt – jelentette a Tízes csatorna izraeli kereskedelmi tévé.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint az izraeli légicsapásokban Gáza városában

meghalt két palesztin tizenéves, és tízen megsebesültek. Izraelben, Szderót városban egy lakóházba becsapódó rakéta három izraelit sebesített meg. 

Éjjel egy óra óta több mint száz rakétát, valamint aknagránátokat lőttek ki a Gázai övezetből izraeli területre. Az izraeli tévék a szokásos szombati ünnepi, hétvégi műsorok helyett folyamatosan híradásokat sugároznak.

A tízes csatorna adásában a jobb felső sarokban az állandósult híradók közepette azon izraeli települések nevét írják ki, ahol éppen légiriadó van egy feléjük irányzott rakéta miatt. Az ezeken a helyeken élőknek ilyenkor azonnal az óvóhelyekre kell sietniük, ha még nem tartózkodnak ott. Eddig több mint százharminc alkalommal riadóztatta az érintett környéken élőket az izraeli polgári védelem.

A Gázai övezet mentén a strandoknál és az uszodáknál a hadsereg polgári védelmi egységének katonái felszólították a szombati munkaszüneti napon strandolókat, hogy térjenek haza, és tartózkodjanak otthonaik biztonsági betonszobáiban vagy az óvóhelyeken.

Vasárnapra összehívták az izraeli biztonsági kabinet rendkívüli ülését, a tévé hírmagyarázói szerint azért nem már szombatra, hogy ezzel a rendkívüli időponttal ne fokozzák az eleve különösen feszült, háborúshoz közeli helyzetet. Gadi Ejzenkot vezérkari főnök helyzetértékelő megbeszélésén bejelentette, hogy az izraeli hadsereg szükség esetén készen áll tevékenységének fokozására.

Közben Mahmud Abbász palesztin elnök Moszkvában Vlagyimir Puytinnal találkozott. A megbeszélésen izraeli telepespolitikát nevezte Palesztina legfontosabb problémájának.

“Izrael telepesaktivitása számunkra a legnagyobb probléma. Ez nagyon veszélyes, megpróbálunk minden lehetséges eszközt felhasználni, hogy szembeszálljunk Izrael cselekedeteivel”

- jelentette ki a palesztin elnök.

Szavai szerint ma a Közel-Kelet és Palesztina “nagyon bonyolult időket él át”“egy új válság van kialakulóban”“Ez elsősorban Izraelnek azokkal a próbálkozásaival és terveivel áll összefüggésben, hogy újabb (zsidó) telepeket hozzon létre (a megszállt palesztin területeken)” - pontosított a palesztin elnök. Hangsúlyozta, hogy ez nagyon nyugtalanítja Palesztinát. “Emberek ezrei éjjel-nappal éberen figyelnek, hogy az izraeli vezetésnek ne sikerüljön megvalósítani terveit” - tette hozzá.

Abbász szerint a palesztin-amerikai kapcsolatok sincsenek “történetük legjobb időszakában”.

“Minden kapcsolatunkat leállítottuk az amerikaiakkal, ami azzal függ össze, hogy ők az évszázad alkujának nevezett tervüket próbálják megvalósítani. Ennek első lépése, véleményünk szerint, az amerikai nagykövetség áthelyezése Tel-Avivból Jeruzsálembe”

- jegyezte meg.

Abbász azt is felpanaszolta, hogy Washington szerinte úgy döntött, “leveszi a tárgyalóasztalról” a palesztin menekültek kérdését. “Általában véve elégedetlenek vagyunk, és ellenállunk azoknak az amerikai próbálkozásoknak, hogy ránk erőltessék a legkényesebb problémák (általuk kigondolt) megoldásait” - szögezte le

Abbász, aki háromnapos munkalátogatásra érkezett Moszkvába, vasárnap megtekinti a moszkvai Luzsnyiki stadionban a labdarúgó-világbajnokság döntőjét a francia és a horvát válogatott között. A palesztin elnök elismerését fejezte ki Putyinnak a világbajnokság “példamutató megszervezéséért”.

Oroszország az Egyesült Államokkal, az Európai Unióval és az ENSZ-szel együtt részese a 2001-ben az izraeli-palesztin békefolyamat támogatására létrehozott nemzetközi közel-keleti kvartettnek.

Hírhatár/alfahír


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com