Ha hasznos szobatársat akarsz, költözz össze pókokkal!

pók

Értem és megértem azokat, akik undorodnak, netán rettegnek a pókoktól. Nincs ezen mit szégyelni, az Amerikai Rovarászban már 2013-ban tanulmány jelent meg az arachnofóbiás rovarászokról. Lássuk be, a pókok fura szerzetek a hosszú lábaikkal, meg a csáprágóikkal, amikkel akár komoly fájdalmat is okozhatnak. Mégis azt ajánlom, hogy ne öljék meg a pókokat.

Otthonunk remek terep a pókoknak, a gyakorlatilag minden mérsékelt övi otthonban előforduló álkaszáspókfélék például egész életüket képesek leélni a zárt térben – az én otthonomban álkaszáspókcsaládok generációi nevelkednek, a populációt még időnkénti porszívós népirtással is nehéz kordában tartani. A hat magyarországi álkaszáspókfaj közül például csak a kis álkaszáspókot figyelték meg a szabad természetben, a többi faj kizárólag lakásokban, emberi élőhelyeken bukkan fel.

Na, ezek az álkaszáspókfélék a létező legjobb lakótársak. Csípni nem tudnak, csáprágóik gyengék ahhoz, hogy átharapják a bőrt. Ellenben remek vadászok, nekem csütörtök este volt alkalmam megfigyelni, ahogy a plafon felé irányított olvasólámpa fénycsóvájába a fajra jellemző kusza hálót szövő póknövendék reggelre simán befalta azt a kb. nyolcvan, kisebb-nagyobb rovart, ami pár óra alatt belegabalyodott a hálójába.

Az álkaszáspók a hálóját elhagyva is vadászik, például más pókokra is. Ezeket úgy kapja el, hogy prédának álcázza magát. Így fordulhat elő, hogy miután a petékből kikelve apró álkaszáspókok tucatjai lepnek el egy szobát, pár napon belül már csak néhány, időközben szépen megnőtt példány marad.

A pókok legnagyobb előnye, hogy más rovarokat pusztítanak, köztük rengeteg olyat, ami betegséget is terjeszthet. Például szúnyogokat, már csak ezért is kijár nekik, hogy ne öljük meg őket.

A lakásokban szintén gyakori törpepókféléktől sem kell itthon rettegnünk. Ugyan ebbe a családba tartozik a rettegett fekete özvegy is, ez Magyarországon nem elterjedt – bár a dalmát partvidéken előfordulhat. Ennek csípése akár halálos is lehet, de, ahogy általában a pókok, úgy ezek sem agresszívak. A Magyarországon előforduló pókfajok közül azok, amik lakásokban is előfordulhatnak, mind veszélytelenek. A néhány, fájdalmasabb csípésű fajta - két cselőpók, egy dajkapók és a Vízipók, csodapókkal népszerűvé vált búvárpók – pedig életmódjából adódóan nagyon ritkán kerül kapcsolatba emberrel.

 Popsci/444.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com