Ha életbe lép a „Stop Soros” törvény, akkor a belügyminiszter dönti el, hogy egy civil szervezet nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e vagy sem

Pintér Sándor

Alkotmányossági kérdéseket is felvet a civil szervezeteket megregulázó, a kormánypropagandában „Stop Soros” néven elhíresült törvénycsomag – a Nyílt Társadalom Alapítvány szóvivője szerint. A törvénycsomag elfogadásával a Belügyminisztérium felhatalmazást kap a civilek titkosszolgálati ellenőrzésére.

Csontos Csaba Egyenesen című műsorunkban azt mondta: ha életbe lép a törvény, a belügyminiszter dönti el, hogy egy civil szervezet nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e vagy sem.

- A döntési lehetőség van meg a belügyminiszter kezében, a jelenlegi formában, ahogyan februárban beadták, és a plenáris vitán már túl is vagyunk. Ez az a jog, hogy bármilyen szervezetet, illetve a civil szervezeteket támogatókat is, tehát föl van sorolva, ő döntheti el, hogy nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti Magyarország számára, vagy sem.

- És ha nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti, akkor mi van?

- Hát akkor megtilthatja a működést. Tehát ez a probléma, és nem lehet bíróságon megtámadni. Tehát nem lehet ez ellen pert indítani, ez alkotmányossági kérdéseket is fölvet, de én nem vagyok alkotmányjogász.

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com