Gondolt már rá, milyen lehet diszlexiásként szöveget olvasni?

diszlexia__okok_es_tipusok-feb9dd-99c32a

Egy grafikus úgy döntött, tervez egy karakterkészletet, amellyel írva egy szöveget éppen olyan nehéz elolvasni, mint amennyire nehezen boldogulnak a betűkkel a diszlexiások – azaz nagyjából minden tizedik ember. A dizájner ezzel szeretné felhívni a figyelmet és segíteni az érintetteket.

Sokan butának és lustának tartják a diszlexiásokat, valakinek az a véleménye, hogy egyszerűen csak nem próbálkoznak eléggé az olvasással – ez a hozzáállás zavarta annyira Daniel Brittont, hogy eldöntötte: tervez egy olyan betűtípust, amellyel szimulálható, milyen nehéz is egy diszlexiában szenvedőnek.

A grafikus azt mondta a Daily Mailnek, szerinte a legtöbb hasonló szimuláció rossz, csupán néhány betűt halványítanak el a szövegben, netán megfordítják az e karaktert. Ehhez képest, aki komoly diszlexiában szenved, nagyjából olyan nehezen olvas, mint amennyire nehéz dolog bármelyikünknek megküzdenie a Britton által alkotott betűkészletből összerakott szöveggel.

 

A diszlexiások nem ugyanígy látják a szöveget, de ugyanolyan nehezen olvassák el, mint ön ezt

Fotó: Daniel Britton

A szimuláció azon alapul, hogy a legsúlyosabb diszlexiával küzdőknek a kutatások szerint nagyjából 40 százalékkal nehezebb olvasniuk, a tervező éppen ezért minden karakterből eltávolította a betűt alkotó vonalak 40 százalékát.

 

Fotó: Daniel Britton

Britton most közösségi tőkéből szeretne egy olyan csomagot összeállítani és az Egyesült Királyság minden iskolájába eljuttatni, amellyel a diáktársak és a tanárok is jobban megérthetik a diszlexiás tanulók nehézségeit.

Amerikai Hírhatár

 

 

 

 

 

 

 

Forrás. hvg


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com