Fidesz-vereséget követően arra kell készülni, hogy Orbánék megpróbálják minden lehetséges módon destabilizálni az országot

orbán mérges

„A politikai felhatalmazás nem öröktől való. Nem tart örökké. A végén mindig bukás van, nem úgy, mint a hollywoodi filmekben. De a lényeg az, ami utána következik.” Lakossági fórumot tartott Gyurcsány Ferenc hétfő este Orbánnal nincs alku! címmel a mátyásföldi művelődési házban.

A kertvárosi idillben Gyurcsány kifejtette, a miniszterelnök jelenleg ott tart, hogy eladja lelkét a sátánnak akár egyetlen szavazatért, egyetlen mandátumért is. Nem véletlenül mondta például Miskolcon azt, hogy a miskolciak ismerik, milyen az, amikor betelepülnek a városukba – ezzel vonva párhuzamot a romák avasi lakáshoz juttatása és a menekültek között.

false

Fotó: Sióréti Gábor

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az a kérdés, Orbán „képes-e megbukni tisztességgel”, vagy az történik, ami a 2002-es vagy 2006-os veresége után, csak ezúttal durvábban. Gyurcsány szerint egy esetleges Fidesz-vereséget követően arra kell készülni, hogy Orbánék megpróbálják minden lehetséges módon destabilizálni az országot.

Gyurcsány Ferenc lakossági fórumát a színpadról lelépve, a résztvevők között elvegyülve tartotta, mondván, ne kelljen már felfelé nézni. Gyurcsány szerint a miniszterelnök úgy viselkedik felnőttként, mint aki gyerekként nem kapott elég ólomkatonát: folyamatosan harcolni akar. Harcot emleget Sorossal, a menekültekkel, Brüsszellel, az ENSZ-szel, pedig a lehetőségek hiányával, a kiszolgáltatottsággal kellene hadakozni. „A miniszterelnök nem szabadságharcot folytat, hanem maga kívánja elfoglalni Magyarországot. Mert Orbán Viktor egy gazember – mondta Gyurcsány, aki reméli, „Hódmezővásárhely után még inkább elhiszik az emberek, hogy van választási lehetőség”.

A 13. számú egyéni választókörzetben a DK színeiben Nemes Gábor indul, aki közgazdász, humánerőforrás-menedzser, a BKV-nál buszvezetőként kezdte pályafutását, és ő az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. A kormánypárt jelöltje Szatmáry Kristóf, míg a Jobbik Tokody Marcellt, a Momentum Hollai Gábort, az Együtt Vajda Zoltánt, a Munkáspárt pedig Koch Jánost indítja.

2014-ben a Szatmáry Kristóf 41,58 százalékkal nyert, míg Karácsony Gergely az Összefogás (MSZP–Együtt–DK–PM–MLP) színeiben 38,16 százalékot kapott. A jobbikos Kredits Krisztina 11,34 százalékot, az LMP-s Mizsei László 6,21 százalékot ért el, míg a 4!K, az Élőlánc, a JESZ, az ÖP és a Szociáldemokraták nem kapartak össze 1-1 százalékot sem.

A DK helyi képviselőjelöltje, Nemes Gábor fölidézte: amikor a 80-as években választókorú lett, nem értette, miért szükséges szavazni, ha nincs szabad választás, mire édesanyja azt válaszolta: nincs alku, el kell menni szavazni. Nemes szerint ma újra az egypártrendszer kialakulása fenyeget, ezért nincs alku, el kell menni szavazni.

false

Gyurcsány Ferenc a főleg idősebb publikum előtt beszélt a korrupciós ügyekről is, amikben szerinte nem az a legmegdöbbentőbb, hogy lopnak, „mert ezek szoktak lopni”, hanem a cinikus reakció, hogy azt hiszik, nem lesz következménye mindennek. Bár jelenleg a felelősségre vonás útjában ott áll a legfőbb ügyész, Gyurcsány szerint ha hatalomra kerülnének, első dolguk lenne csatlakozni az Európai Ügyészséghez, hogy Polt Péternek csak a tyúkperek maradjanak.

Gyurcsány szerint az ellenzék lelkileg sokkal jobb állapotban van, mint négy éve. Ebbe belejátszik az is, hogy az emberek mára torkig vannak azzal, hogy köztörvényes bűnözők vezetik az országot.

Természetesen szóba került a Jobbik is, hiszen jelenleg a hozzá való viszony a baloldali ellenzék talán legnagyobb dilemmája Vannak kérdések, amelyekben nem lehet kompromisszumot kötni: ilyen az emberi méltóság tisztelete, mert az emberben az embert kell látni, nem pedig a magunk vagy mások „fajtáját”. „Ez a Jobbikkal a legfőbb vita tárgya” – mondta a DK elnöke, aki bár elhiszi és elfogadja, hogy ez a Jobbik már más, mint a négy évvel ezelőtti, nem tudja elfelejteni az embereket listázó, európai uniós zászlót égető, gárdával vonuló Jobbikot. „Számunkra a politika nem csak arról szól, hogy ne Orbán kormányozzon. Nem csupán ügyviteli kérdés. A Jobbiknak ki kell állnia az idő próbáját. Tudnunk kell, nem leszünk-e bűnös eszmék cinkosai.”

Az újabb fejleményekre, vagyis az LMP ultimátumszerű állásfoglalására reagálva Gyurcsány kifejtette: nem érti, miért köti a demokratikus együttműködést az LMP ahhoz, hogy a Jobbikkal is együtt kell működni. A DK elnöke nem érti, miért ez az előfeltétel ahhoz, hogy az LMP tárgyaljon a kölcsönös visszalépésekről. Szerinte az újabb zöld fordulat lényegében azt jelenti, hogy az LMP nem akar együttműködni. „Azt hiszem, ebben a helyzetben ez nem megbocsátható bűn. Ha az LMP nem változtat a magatartásán, azt a demokratikus együttműködés elárulásaként fogom értékelni.” Mint mondta, „alku nélküli megállapodásra van szükség a demokraták között. Nagyvonalúság, nyitottság nélkül nincs siker.”

false

Gyurcsány Ferenc sűrű, lelkes taps közepette azt is kifejtette, a Fidesz az egyetlen párt, amelynek nincs írott programja. Négy éve legalább volt egy egyszavas lózungjuk: „Folytatjuk!” Gyurcsány szerint ez a választók lenézése. „Nem szabad ilyen emberekre szavazni! Ne engedjük, hogy az életünkkel játsszanak!”

A DK vezetője szerint április 8. tétje az is, hogy végre túl kell lépni a háborús pszichózison, mert „ez az ország tönkre fog menni, ha nem kötünk megállapodást egymással. Semmit nem kívánok jobban, mint hogy a magyarok szóba álljanak egymással.”

m.magyarnarancs.hu

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com