Ferenc pápa a fiatalokat elhallgattatni kívánó vezetőkkelvaló szembeszállásra buzdít

ferenc-a-legmenobb-papa

Ferenc pápa virágvasárnap Rómában, az Egyesült Államokban a fegyvertartás szigorítását követelő tömegtüntetések másnapján felszólította a világ fiataljait, hogy szálljanak szembe az őket elhallgattatni kívánó felnőttekkel. A hazai viszonyok között, mikor épp a diáktüntetőket vegzálja a rendőrség szintén relevánsak az egyházi vezető szavai.

“A fiatalok elhallgattatása olyan kísértés, amely mindig is létezett” - mondta a pápa. “Számos módja van annak, hogy a fiatalokat csendessé és láthatatlanná tegyék. Számos módszer van arra, hogy ‘elaltassák’ a fiatalokat, hogy ne csapjanak zajt, hogy ne kérdezzenek és ne vonjanak semmit kétségbe” - hangsúlyozta a fiatalok világnapján, a Szent Péter téren tartott virágvasárnapi miséjében a katolikus egyházfő.

Jorge Bergoglio Jézus szavait idézte a “túlságosan nyíltszívű és hangos” tanítványokról.

“Ha ők hallgatnak, a kövek fognak kiáltani” - mondta.

“Kedves fiatalok, nektek kell döntenetek! (…) Ha mi, felnőttek és (közöttünk) az oly gyakran korrupt vezetők hallgatunk, a világ néma marad, és elveszíti az örömöt, kérdelek titeket: ti vajon kiáltotok-e? Legyetek szívesek, döntsetek, mielőtt a kövek kiáltani fognak.”

Ferenc pápa, aki korábban többször is elítélte a fegyvergyártást és a lövöldözéseket, nem tett konkrét utalást az egyesült államokbeli tömegtüntetésekre, amelyeken többségükben fiatalok vettek részt. A tüntetők a fegyvertartás megszigorítását követelték, a floridai gimnáziumban történt februári lövöldözés túlélőinek felhívására.

A 81 éves egyházfő hosszú és ünnepélyes virágvasárnapi misét mutatott be a Szent Péter téren összegyűlt tízezrek előtt. Kezében pálmaággal vezette a körmenetet a keresztény világ legnagyobb temploma előtt, emlékezve a napra, amelyen a Biblia szerint Jézus bevonult Jeruzsálembe, ahol öt nappal később keresztre feszítették.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com