Fantasztikus felvételek, forradalmian új technika, amivel a magzatokat teljesen másképp láthatjuk

magzat

Az új MRI annyira részletgazdag, hogy még az is kivehető, ahogy ver csöppség szíve – pedig az aztán tényleg nagyon pici.

Fantasztikus felvételek kerültek napvilágra, amiken egy apró magzat látható édesanyja méhében, mindez egy új technológiának köszönhetően. Ez az első olyan videó a világon, ami algoritmusokat, mágneses mezőket és rádióhullámot alkalmaz annak érdekében, hogy kivételesen jó minőségű képeket készítsen a magzatról.

A videó húszhetes korában mutatja a magzatot, azaz nagyjából a terhesség felénél, és annyira részletes, hogy látni lehet, ahogyan a köldökzsinórral játszik, kinyújtja a kezét a méhben és jobbra-balra forgatja a fejét. Sőt, azt is lehet látni, ahogy ver a szíve, pedig az még egészen kicsi. A videó végén az látható, ahogy a pici jó nagyot rúg édesanyja hasába.

A felvételt egy londoni cég készítette. Az egész világról fogott össze orvos szakértőket, akik megcsinálták a világelső készüléket annak érdekében, hogy az anyák még pontosabb képet kapjanak születendő gyermekükről.

Dr. David Lloyd, a kutatás egyik résztvevője azt nyilatkozta, hogy nem is olyan könnyű 20 hetes, az anyaméhben lévő magzatról képeket készíteni, többek között azért sem, mert nagyon picik még, a magzat szíve például mindössze 15 mm hosszú.

„Az ultrahang technológia, amit manapság terhességek esetében használunk, egész jó. Magas frekvenciájú hanghullámokat használ, amik segítségével képet tudunk alkotni, a magzati ultrahangoknál pedig ezek a képek nagyon jók is lehetnek, azonban ez nem mindig sikerül sajnos. Az ultrahang feladat, hogy szinte átlásson a testen, egészen a baba testrészeiig, és ez nem mindig könnyű. Függ a magzat korától, a fekvésétől, az anya méretétől és sok más dologtól is. Ezzel szemben az MRI, ami erős mágneses mezőket használ, ennél többre képes” – nyilatkozta a professzor.

Az új módszer, ami egyébként biztonságosan használható a terhesség alatt is, attól függetlenül láttatja a magzatot, hogy van-e előtte akár izom, akár zsír. Nem véletlen, hogy a kutatás fejlesztésére megkapták a megfelelő anyagi támogatást is, hiszen élvonalbeli felfedezésnek számít, amit részben egy algoritmusnak köszönhető.

Mitől olyan fantasztikus ez az új módszer? Először is, a

legapróbb mozgásokat is képes követni, és képet alkotni belőlük,

ami a régi módszernél homályos pacákat eredményezett csak. Elég egyszer elmenni, nincs szükség megismételt ultrahangra, azaz még kevesebb káros hatás éri a magzatot. Az élesebb kép miatt még hamarabb felfedezhetők a rendellenességek, amik még akár magzati korban is kezelhetők így.

A felvétel egy londoni kórházban készült, tőlük kapta meg az angol ChannelMum.com elnevezésű honlap, mert azt szerették volna készítői, hogy a világon minél több anyához, leendő anyához eljusson ez az új technika. A honlap szerkesztője szerint egyébként azért is jók és fontosak ezek a felvételek, mert erősebbé teszik a kötődést a leendő szülők és a magzat között:

„Kevés annyira érzelmes pillanat van, mint amikor meglátod a benned mozgó, még meg nem született gyermekedet, ezek az MRI felvételek pedig újabb szintre helyezték ezt az élményt.”

Forrás: Mirror


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com