Fájdalmas fordulat a „rabszolgatörvényben” – szinte minden engedményt visszavont a Fidesz

munkás

Hiába voltak ígéretesek a múlt heti egyeztetések, amelyeken a munkavállalói érdekvédelmi szervezet vezetői és Kósa Lajos találkozott, az akkori ígérgetésekből alig maradt meg valami.

A munkavállalói érdekvédelmi szervezetek hétfő délelőtt folytatták azokat a megbeszéléseket, amelyek a múlt héten abbamaradtak a „rabszolgatörvénynek” csúfolt, a Munka törvénykönyvének tervezett módosításai kapcsán. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke a mai tárgyalásokat követően a Zoom.hu-nak elmondta, hogy fájdalmas visszalépés történt. A szakszervezet néhány napja arra kapott ígéretet, hogy az évi maximális 400 óránál alacsonyabb szám lesz a parlament elé benyújtandó módosítóban a lehetséges túlóramennyiség.

Ma viszont Kósa Lajostól azt a választ kapták, hogy marad a 400 óra, az lesz a felső határ. Ráadásul ez kiegészül egy másik kellemetlen változással is.

Múlt hét második felében az egyeztetéseken és számos kormányzati megszólalásban ugyanis az hangzott el, hogy a 400 órára való növelést csak reprezentatív szakszervezet által kötött kollektív szerződéssel lehet megtenni, vagyis a munkavállalók hozzájárulása szükséges egy ilyen döntéshez.

Ehhez képest a mai egyeztetésen a kormányoldalról azt jelentették ki, hogy ezt már üzemi megállapodás keretében is meg lehet tenni – mondta a Zoom.hu-nak Kordás László.

MTI Fotó: Soós Lajos

Ezzel a módosítással a kormány a munkavállalói érdekérvényesítés lehetőségét egyszerűen kiveszi a rendszerből – magyarázta Kordás. Ráadásul a munkaadó sokkal könnyebben eljuthat az általa kívánt célig. A gyakorlatban ugyanis így szinte bármikor képes lehet a munkáltató felemelni a maximális túlóramennyiséget 400 órára. (A jelenlegi jogszabály szerint az éves többlet legfeljebb 250 óra, amit kollektív szerződéssel lehet 300 órára növelni.)

Ezen felül a megbeszéléseken most azt a választ kapták, hogy a munkaidőkeret 12-ről 36 hónapra növelése is benne lesz a parlament elé benyújtandó javaslatcsomagban.

Ezen sem változtatnak, vagyis a túlóranyilvántartás 3 éves távlatban történhetne, ami szinte követhetetlen helyzetet eredményezhetne.

Kordás lapunknak annyit mondott, hogy ebben a helyzetben azt javasolták: legyen egy nyitott egyeztetés a kérdésben és egy minden oldal véleményét tükröző megoldás, ám ezt a javaslatukat is lesöpörték az asztalról. Az érdekvédelmi szervezet szerint

a tervezett változtatásokat jövő héten már el is fogadják.

Kordás hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben gőzerővel dolgoznak a december 8-i demonstráció megszervezésén. Itt nemcsak a szakszervezeti tagokról, hanem minden munkavállalóról szó van, amennyiben a törvényt elfogadják. Terveik szerint szombaton 11-kor gyülekeznének a Jászai Mari téren, ahonnan a Nyugati pályaudvar fel vonulnának, majd a demonstráció érdemi része a Kossuth téren lenne – folytatta.

Hozzátette: a kormány jelenlegi terveinek már nemzetközi visszhangja is van. A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) Koppenhágában éppen a napokban ülésezik, ahol foglalkoznak majd a tervezett magyar módosításokkal. Várhatóan egy tiltakozó jegyzéket fogadnak el, s juttatnak el Magyarországra – tette hozzá az előzőekhez.

zoom.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com