Ez ám az kamuflázs: nyoma sincs Szerencsen az EU-támogatással épített haditechnikai telepnek

eu befektetes, Fotó- Népszav

A logisztikai központ helyén csak a gaz nő, a fideszes polgármester úgy emlékszik, hogy a beruházást Mengyi Roland hozhatta a városba.

Összesen 447 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást fizetett ki a kormány, hogy egy speciális haditechnikai – úgynevezett intermodális – logisztikai és felújító központ létesüljön Szerencsen. Csakhogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városba tervezett létesítmény sosem épült meg, csak papíron létezik, bár a kormányzati nyilvántartásban a logisztikai központ megvalósult beruházásként szerepel – tudta meg a 24.hu.
Az ügyben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentést tesz. Szerinte ugyanis vagy a logisztikai központ – ami valójában egy vasúti átrakodó állomás kellene, hogy legyen – tűnt el, vagy csaknem félmilliárd forint európai uniós pályázati forrás. Hadházy járt is a szóban forgó szerencsi területen, ahol elmondása szerint mindössze hatalmas gaz és néhány méhkaptár található.

A nem létező beruházás szálai 2014-ig vezetnek, amikor a Licet ’95 Ipari és Gazdasági Kft. 960 millió forint vissza nem térítendő brüsszeli támogatást nyert arra, hogy megépítse az összesen 2,4 milliárd forintba kerülő logisztikai központot – írja a hírportál. A kormányzati pályázati portál adatai szerint 2015 végéig két részletben 447 millió forintot fizettek ki az összegből:

• előlegként 237 879 700 forintot,
• számlák alapján 209 906 850 forintot.
A szintén kormányzati portál, a terkepter.nfu.hu szerint a beruházást 2015. november 30-án befejezték, annak státusza itt is „megvalósult”. Éppen ezért Hadházy megkereste a Pénzügyminisztériumot arról érdeklődve, hová lett a logisztikai központ és az uniós pénz.
Kiderült, hogy a tárca jelenleg is – négy évvel a projektzárás után – ellenőrzést folytat a beruházás körül.

A helyszín, ahol most épületeknek kéne állniuk

A helyszín, ahol most épületeknek kéne állniuk

Mint írták, a A LICET ’95 Kft. a GOP-3.2.1-11 számú pályázati felhívás keretében támogatott Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Szerencsen című projekt ellenőrzése nem zárult le, az eljárás lefolytatása során a projektről nem szolgáltatható adat. A Térképtér oldaláról viszont az is kiderül, hogy miközben a projekt elnevezésében szerepel, hogy Szerencsen épül logisztikai központ, az összeg kedvezményezettje pedig a Licet ’95 Kft., a pályázat leírásában már az szerepel, hogy a beruházást a Mil-Exim Kft. valósítja meg – Balatonfűzfőn. Ez az a társaság, amelyik lőporgyár megépítésére vállalkozott a balatoni településen. A társaság tulajdonosa és ügyvezetője Csala József a lap megkeresésére azt közölte, hogy külföldön van és egyébként sem közszereplő, így nem akar nyilatkozni. Arra kérdésre, hogy miként került a beruházás Szerencsről Balatonfűzfőre, azt mondta: 
nem szerencsés erről telefonon beszélni. Itt volt hely.
A logisztikai központ mindazonáltal Szerencs településfejlesztési stratégiájában is szerepelt olyan beruházásként, ami várhatóan 2016-ban vagy 2017-ben megvalósul a városban. A hírportál megkérdezte a település fideszes polgármesterét, aki a 2018-ban időközi választáson került a város élére. Nyíri Tibor, bár korábban alpolgármester volt, nem sokat tudott a beruházásról. Azt viszont elmondta:Mintha Mengyi Roland, a térség akkori országgyűlési képviselője hozta volna a beruházást. Bár a polgármester nem emlékezett pontosan a történtekre, az bizonyos, hogy a korrupció miatt idén első fokon három év szabadságvesztésre ítélt Mengyi 2014-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületéből jutott a parlamentbe, ebbe a körzetbe tartozik Szerencs is. Mengyit hiába hívta a 24.hu, nem érték utol telefonon.
Fotó: Népszava

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com