Európai Néppárt elnöke: Az Európai Néppárt elindítja a Fidesz elleni eljárást

Joseph Daul és Orbán

Kilenc EU-tagország összesen tizenkét tagpártja kezdeményezte, hogy zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból, ezért a konzervatív pártcsalád elindítja az eljárást Orbán Viktor alakulata ellen – árulta el Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke az AFP francia hírügynökségnek. A politikus szerint a kérdést az Európai Néppárt március 20-i kongresszusán vitatják meg. 

Az Európai Néppártban az Orbán-kormány plakátkampánya vágta ki a biztosítékot, amelynek Soros György mellett Jan-Claude Juncker európai bizottsági elnök a főszereplője. A plakátkampányt élesen bírálta  már maga Joseph Daul, Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje és Annegret Kramp-Karrenbauer, Angela Merkel német kancellár pártjának, a CDU-nak az elnöke is. Ezeket a bírálatokat Orbán Viktor azzal rázta le, hogy a kritikusok csak hasznos idióták, akik valójában baloldali érdekeket szolgálnak, hiszen gyengítik az Európai Néppártot. 

Bár a plakátkampányban az Orbán-kormány azt állítja, hogy brüsszeli politikai körök bevándorlókkal akarják elárasztani Európát, ezt az Európai Bizottság kétszer is kategorikusan, pontról pontra cáfolta. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ebben a cáfolatban is plakátkampány állításainak a bizonyítékát fedezte fel, ennek ellenére elutasította a gondolatot, hogy az Orbán-kormány párhuzamos univerzumban él.

Joseph Daul megjegyezte, a döntés a Fidesz kizárásáról az Európai Néppárt valamennyi tagjától függ, ezért nem lehet megjósolni a végeredményt.

A mostani plakátkampány egyébként március 15-ig tart, Orbán Viktor közlése szerint szerint utána jean-Claude Juncker helyett Frans Timmermans európai bizottsági alelnök, az Európai Szocialisták Pártjának a csúcsjelöltje fog szerepelni a transzparenseken. A Fidesz kizárásával a magyar miniszterelnök rengeteget veszítene az amúgy sem igazán jelentős befolyásából Európában, jelezte is, hogy önként nem hajlandó távozni.

legalább öt országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását, múlt péntekig már kilenc tagpárt jelezte, hogy a legszívesebben száműzné a Fideszt a pártcsaládból.

 
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com