Észak-Korea azt ígéri, hogy nyugati újságírók előtt robbantja fel a nukleáris létesítményeit

NKOREA-POLITICS-KIM

Tovább folytatódik Észak-Korea szédítő sebességű közeledése a nemzetközi közösséghez, miközben mindenki azt találgatja, mennyi ebben a marketing és mennyi a valós változás.

A legújabb hírek szerint az egész koreai félsziget nukleáris leszerelésének jegyében az északi diktatúra alig két héten belül, május 23. és 25. között bezárja, illetve megsemmisíti nukleáris kísérleti terepét. Ennek részeként, hangzik az ígéret,

a tesztalagutakat konkrétan felrobbantják,

a bázis bejáratait lezárják, a megfigyelésre és kutatásra szolgáló épületeket eltávolítják, de még az őrséget is visszahívják.

És hogy az egész még szürreálisabb legyen, az eddig a világ legzártabb országaként ismert Észak-Korea külföldi – amerikai, brit, dél-koreai, orosz – újságírókat is meghív, hogy figyelemmel kísérhessék a folyamatot. Már olyan részleteknél tartanak, hogy a média munkatársai milyen útvonalon közelíthetik meg a helyszínt.

Szöülban nézik az északi atomprogramról szóló híreket 2018. április 21-énFotó: Mitsuru Tamura/The Yomiuri Shimbun

Remélhetőleg meghívják őket arra a nagyszabású ceremóniára is, amellyel 

a leszerelelést ünnepli meg az elmúlt években a nukleáris tesztek kábulatában élő és az ellenség elpusztításáról álmodozó diktatúra.

Abban mindenki egyetért, hogy a tényleges nukleáris leszerelés hatalmas előrelépés lenne a félsziget és a világ békéje felé, de sokan felhívták rá a figyelmet, hogy ezt rohadt nehéz ellenőrizni.

Donald Trump és Kim Dzsongun június 12-én találkozik Szingapúrban.

 (ReutersAP)


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com