Erdogan megkezdheti uralkodását

erdogan nyert
Nem lesz második forduló a török elnökválasztáson – az ellenzék azonban már most vitatja az eredményt. A szavazatok 90 százalékának az összeszámolása után Erdogan elnök 54 százalékot szerzett, legnagyobb ellenfele 30 százalékon áll.
Előrehozott parlamenti választást is tartottak, ezt 43 százalékkal nyerte Erdogan pártja, rajtuk kívül négy ellenzéki párt érte el a bejutási küszöböt, és a kurd párt is visszatérhet a parlamentbe, mert elérték a 10 százalékos küszöböt.

Reccep Tajip Erdogan több mint 50 százalékkal nyerte az előrehozott elnökválasztás első fordulóját, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag teljhatalmat kap. Felülbírálhatja a parlament és a bíróságok döntéseit, és még a kormányt is ő irányítja majd, miután a miniszterelnöki poszt megszűnik.

„Törökországban egy demokratikus forradalom zajlik. Minden adott az elnöki rendszer bevezetéséhez, aminek segítségével Törökország napjaink civilizációi fölé emelkedik” – mondta az elnök a választás napján.

Visszaélésekről már választás közben érkeztek hírek, a legnagyobb ellenzéki párt szerint a szavazóikra fegyveresek is rátámadtak egy szír határ közelében lévő városban.

„Több panaszt kaptunk választási csalásokkal kapcsolatban, amiket a választási bizottság tagjai követtek el. Suruc városában pedig fegyveres férfiak sétálgattak az utcán és fenyegették a választás biztonságos légkörét” – mondta a legnagyobb ellenzéki párt vezetője.

Előrehozott parlamenti választást is tartottak, az elnök pártja itt is többséget szerzett, de csak egyszerű többségük lesz. Erdogan pártjának csak három ellenzéki ellenfele lesz. A feltételezett visszaélések miatt Erdogan legesélyesebb ellenfele azt kérte a híveitől, hogy vonuljanak a választási irodákhoz.

„A szavazatok leadása után jobb, ha mindenki elmegy a választási bizottsághoz, ahogy én is, és szemmel tartja a szavazatszámlálást a lehetséges visszaélések miatt” – mondta az elnökjelölt.

A részvételi arány rekord magas, 87 százalékos volt.

Orbán elsőkét gratulált

A török Anadolu hírügynökség szerint az egész világon Orbán Viktor gratulált elsőként Erdogan török elnök győzelméhez. A hírügynökség szerint Orbán magyar idő szerint 8 órakor, az eredmények kevesebb mint 50 százalékos feldolgozottságánál már gratulált is Erdogannak. Orbán egyébként 2014-es tusványosi beszédében nevezte követendő példának Erdogan illiberális török rendszerét.

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com